Violete inflorite

violete

foto: GradinaMea.ro/V.S.

Violeta de camera (Saintpaulia jonantha) este poate cea mai des intalnita planta de apartament.  Ne aducem aminte de ghivecele mari si grele de ceramica rosie, de pe pervazul ferestrelor, din casa bunicilor,  ce se umpleau de flori mici roz, mov sau albastre, indiferent de anotimp si de vremea de afara. Desi ghivecele grele de ceramica bruta au devenit mai mult o amintire, azi avand o multitudine de recipiente de plastic frumos colorate sau din ceramica fina cu variate modele. Ceramica bruta evoca amintiri si poate fi in continuare o varianta ce se poate armoniza intr-un interior.

Numai acest lucru nu este insa de folos pentru a avea frumoase violete de camera. Se intampla de multe ori ca violetele achizitionate de la diverse florarii, care ne cuceresc prin multimea de flori, mari si divers colorate, inghesuite parca desupra rozetei de frunze, sa ne bucure ochii si inima doar pentru cateva saptamani. Dupa epuizarea florilor, oricat de multa rabdare am avea si am astepta, uneori se pare ca e in zadar. Planta parca se incapataneaza sa nu mai infloreasca. Face frunze multe, nimic de zis, dar flori nici gand.

Ne punem intrebarea - Cum trebuie sa o ingrijim? sau - Unde anume gresim? Pentru a ne bucura din nou cu micutele, delicatele dar minunatele ei flori, violeta de camera are nevoie de o ingrijire aparte. Iata deci un mic ghid pentru inflorirea ei.

ingrijire violete ingrijirea violetelor

-Verificati daca substratul in care se gaseste, indeplineste pe deplin cerintele acestei plante. Un substrat pe baza de turba compacta - tip sfagnum, nu-i satisface nici pe departe necesarul de nutrienti. In plus, la o udare masiva, se poate imbiba extrem de mult, iar la o perioada prelungita de seceta se va contracta in jurul radacinilor. In ambele cazuri, afecteaza in mod negativ planta. Un substrat pe baza de turba oligotrofa si eutrotofa, in amestec mranita, perlit si nisip va fi alegerea ideala.

-In legatura cu acest prim aspect trebuie avut in vedere pH-ul pamantului folosit si al apei de udare. Fiind plante acidofile, adica plante ce iubesc solurile usor acide, un pH peste 7 le afecteaza si le inhiba nu doar cresterea, dar si inflorirea. Tineti cont de acest lucru si folositi amestecuri de turba si pamant pentru flori care sa aiba un pH cuprins intre 4,5 si 6,5.

-Asezati ghiveciul intr-o locatie insorita, dar ferita vara de razele directe ale soarelui. Lumina intensa, cu 2-3 ore de soare dimineata, contribuie foarte mult la formarea bobocilor.

-Daca tineti ghivecele cu violete pe pervaz, aveti grija sa nu fie curenti reci de aer. Aceste delicate flori sunt sensibile si la acest aspect.

-La temperaturi sub 15 grade Celsius sau la peste 26, violetele intra in repaus, stagneaza din crestere si nu mai pot forma boboci. Tinand cont de acest lucru si de cantitatea de lumina necesara, daca vreti sa le vedeti inflorite si iarna, pozitionati-le intr-o locatie luminoasa si incalzita. Efectul nu se va lasa mult timp asteptat.

-Nu le udati prea mult, dar  nici nu le lasati sa sufere de sete. O udare regulata, doar cand pamantul s-a uscat la suprafata si o umiditate atmosferica ridicata in apropierea plantei, vor contribui si ele la aparitia florilor .

-In final, dar nu in ultimul rand, daca planta a format o rozeta foarte mare de frunze, va fi ocupata sa isi dirijeze toate resursele catre acestea. Asa ca, cel mai indicat ar fi sa taiati cateva din frunzele de la extremitatea rozetei, si anume pe cele mai mari si mai batrane. Veti ajuta astfel planta sa isi redirectioneze seva si sa o poata imparti catre frunzele ramase, dar si catre formarea de boboci.

-Daca veti respecta aceste cateva cerinte speciale de ingrijire, violetele dumneavoastra va vor rasplati in mod constant, cu florile lor frumoase si delicate.

Mai 2008

GradinaMea.ro/V.S. 

Articole asemănătoare

  • Cerintele Rhododendronului

    Genul Rhododendron este alcatuit din peste 850 specii salbatice si nenumarate specii hibride care incanta privirea cu buchetele de flori rosii, roz, violete sau albe.

  • Purificarea aerului cu ajutorul plantelor

    Testele celor de la NASA au evidentiat faptul ca plantele viu colorate, verzi si cu florile inflorite, curata aerul de factorii poluanti.

  • Chimerele - violete elegante

    Violetele africane ne cuceresc pin florile lor minunate. In multitudinea de varietati de culori si combinatii de nuante vii sau pastelate, se remarca Chimerele.

  • Violete africane - inmultirea prin frunze

    Se vor folosi frunze sanatoase, viguroase, fara pete sau zgarieturi. Nu se recomanda folosirea frunzelor din prima rozeta de frunze, cea mai veche, aflata la baza plantei. Ideale sunt frunzele de marime medie, incepand cu randul al doilea catre centrul rozetei.

  • Streptocarpus - flori delicate, pe tot parcursul anului

    Streptocarpus este una din acele plante frumoase, relativ usor de ingrijit, pe care ni le dorim, imediat ce le vedem inflorite.


Warning: fopen(cache/05ba48a38dc4f8bf8105c5c6bc55db24) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139