Chimerele - violete elegante

violete chimere

 

Plante des intalnite in interiorul locuintelor, din categoria celor decorative prin flori, Violetele africane ne cuceresc pin florile lor minunate. In multitudinea de varietati de culori si combinatii de nuante vii sau pastelate, se remarca Chimerele.

 

Chimerele, violete care au petalele strabatute fiecare de cate o dunga radiala, pornind din centrul rozetei catre exterior ai avand alta culoare decat cea de fond sunt cu atat mai atragatoare, cu cat contrastul dintre aceste dungi-raze ale petalelor este mai puternic. Efectul vizual  este deosebit, florile captand privirile tuturor iubitorilor de frumos.

 

Nuantele sau chiar culorile diferite ce se regasesc in petalele acestor flori sunt date de faptul ca violetele Chimere contin in frunze si in tulpina doua tipuri de celule genetice diferite.

Spre deosebire de celelalte Violete africane, adica cele cu flori simple, Chimerele nu se pot inmulti corect prin butasi de frunza. Mai precis, prin propagarea acestor varietati din frunze, nu se vor obtine plante care sa infloreasca in mod identic. Florile acestor exemplare vor avea oricare din cele 2 culori ale florilor chimere, sau diverse combinatii ale acestor nuante, dar dispuse intr-un desen aleator, nicidecum chimeric (radial).

 

Datorita acestui aspect, care implica si raritatea acestor varietati, pe piata specifica romaneasca Violetele chimere sunt mult mai apreciate de cunoscatpori, decat cele comune, si desigur si mai scumpe. Interesant este faptul ca si din aceste violete se pot obtine plante-urmasi cu inflorire identica, dar numai daca se vor folosi tijele florale sau puii laterali.

 

Tijele florale se recolteaza in vederea propagarii, dupa 2 zile de la momentul deschiderii florilor. Se sectioneaza cu o lama ascutita, indepartandu-se usor florile, astfel incat sa ramana acele pseudo- frunze, de la baza inflorescentelor. Tija astfel pregatita, trebuie sa aiba cca 2-3 cm si se va aseza intr-un recipient mic, cu substrat usor si afanat. Efectul de minisera si lumina abundenta va grabi procesul de inradacinare.

 

Inmultirea prin puii laterali, generic numiti si suckeri, este de regula mai usoara, mai rapida si mai sigura, in sensul ca acestia au mai multe sanse de supravietuire si inradacinare, cu un minim de conditii specifice.

 

Comparativ cu exemplarele obtinute din tije florale, cele propagate prin suckeri vor inflori mult mai repede, avand nevoie de cca 2-3 luni de la momentul transplantarii. Chimerele produse din tije florale, ajung sa produca flori abia dupa 4 - 6 luni de la separarea puilor.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Laleaua White Liberstar

    Lalelele albe sunt mai rar intalnite, iar acest soi atrage din prima clipa datorita intensitatii imaculate a culorii, dar si pentru marimea iesita din comun a florilor grele, elegante, perfecte pentru orice spatiu verde, dar si pentru buchete si aranjamente destinate unor ocazii speciale.

  • Alpine Sunset, trandafirul pentru gradini de neuitat

    Soi de trandafir floribunda cu boboci mari, in nuante deschise si incantatoare de galben si roz, Alpine Sunset este bun pentru orice gradina sau parc, dar este adesea ales si de florari pentru buchete elegante sau aranjamente florale dedicate unei ocazii speciale.

  • Crinul oriental Santander

    Cu inflorescentele sale mari si parfumate, aceasta varietate de crin oriental de un alb intens, imaculat, este perfecta pentru gradini, parcuri, ghivece sau jardiniere, dar si pentru buchete elegante dedicate unei ocazii speciale.

  • Crinii orientali Salmon Star

    Varietate de crin oriental cu parfum intens, puternic, petale de un roz deschis cu mici puncte visinii, Salmon Star este una dintre primele alegeri cand este vorba de buchete elegante de crini sau aranjamente florale.

  • Crinii Miss Lucy

    Varietate de crin oriental cu parfum dulce, intens, Miss Lucy iese imediat in evidenta datorita florilor sale mari, elegante, in nuante care trec de la alb imaculat la un roz deschis, pastelat.


Warning: fopen(cache/870c0d22de3b246f1b4aa0eb65f32104) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139