Crinul oriental Santander

Cu inflorescentele sale mari si parfumate, aceasta varietate de crin oriental de un alb intens, imaculat, este perfecta pentru gradini, parcuri, ghivece sau jardiniere, dar si pentru buchete elegante dedicate unei ocazii speciale. Privite de aproape, florile ofera un interesant contrast intre petalele mari si grele, cu textura catifelata, si staminele delicate de un rosu inchis spre caramiziu, iar efectul estetic este impresionant. La fel ca alte soiuri de crini si acestia sunt relativ usor de cultivat si intretinut. Alegeti din start un loc unde sa aiba cat mai mult soare, un sol cu drenare buna, fertil si curatat de buruieni, sa fie feriti de curentii reci de aer. Cel mai bun pamant pentru crini este unul nisipos, caruia i se poate adauga gunoi de grajd, dar in lipsa acestuia creste in orice sol fertil si cu drenare adecvata.

Bulbii de crini Santander se vor planta din martie pana la jumatatea verii in gradina sau intr-un ghiveci de mari dimensiuni (la maturitate au 70 – 80 de cm inaltime), udand moderat imediat dupa plantare. Lasati 15-20 cm distanta intre exemplare – se recomanda sa plantati mai multi bulbi grupati – si nu uitati ca in cazul crinilor marele pericol este sa ii udati prea mult, favorizand astfel putrezirea radacinilor. Se uda doar seara, de doua-trei ori pe saptamana. Si acest crin asiatic prefera locurile foarte insorite, planta intr-o zona umbrita a gradinii nu va avea nici vigoarea, nici prospetimea soiului. Infloreste de la jumatatea verii si pana in octombrie-noiembrie daca vremea se mentine relativ calda, an dupa an, si nu va necesita lucrari de toaletare in afara indepartarii partilor uscate. Suporta bine perioadele geroase ale iernii, fara sa necesite protectie suplimentara. Atrage prin frumusetea eleganta si rafinamentul cromatic, dar este si un soi usor de ingrijit chiar si de catre gradinarii cu mai putina experienta.

Foto: pinterest.com

Articole asemănătoare

 • Crinii orientali Salmon Star

  Varietate de crin oriental cu parfum intens, puternic, petale de un roz deschis cu mici puncte visinii, Salmon Star este una dintre primele alegeri cand este vorba de buchete elegante de crini sau aranjamente florale.

 • Crinii Miss Lucy

  Varietate de crin oriental cu parfum dulce, intens, Miss Lucy iese imediat in evidenta datorita florilor sale mari, elegante, in nuante care trec de la alb imaculat la un roz deschis, pastelat.

 • Crinul Broken Heart

  Un crin oriental de mari dimensiuni, cu parfum intens si dulce, flori de un roz aparte, Broken Heart este una din acele alegeri care vor transforma radical orice gradina, si in ciuda aspectului exotic este un soi de crin ce nu va avea nevoie de ingrijiri deosebite.

 • Landini, crinul asiatic de o rara frumusete

  Soi de crin asiatic de o rara frumusete, cu un colorit intens, un violet in nuante inchise, aproape de un negru lucios, Landini este o varietate mult prea rar intalnita, dar foarte apreciata de cunoscatori. Sunt flori mari de forma conica, parfum usor, perfecte pentru gradini si spatii verzi, dar si pentru buchete elegante.

 • Crinii orientali Stargazer

  Soi hibrid de crin oriental cu inflorescente mari si parfum intens, dulce, Stargazer a fost creat in anii 70 si de atunci este una dintre varietatile de crini preferate de cunoscatori pentru ca este usor de plantat si intretinut, rezista bine la boli sau daunatori (daca au soare si suficienta apa), iar florile sunt perfecte pentru vaze si aranjamente florale


Warning: fopen(cache/f22e30513643a791f0531b2d4376f26a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139