Violetele, cadouri perfecte pentru ziua de Dragobete

Cunoasteti momentul crucial in care natura a demonstrat ca iubeste omul? Daca nu stiti, va spunem noi: cel in care am primit in dar de la natura florile. Primele reprezentante ale acestora au aparut pe Pamant acum 130 milioane de ani si, la fel ca cele de astazi, se crede ca si acelea erau foarte frumoase, culorate si parfumate.  Specialistii sustin ca avem suficiente motive de a crede ca ele au fost oferite in dar din timpuri imemoriale.

Luna februarie, fiind prin definitie perioada dragostei si a iubirii, constituie probabil cel mai bun prilej sa facem o asemenea bucurie. Violetele sunt plante de sezon  care trebuie sa ocupe in atentia dumneavoastra un loc privilegiat. Sunt o alternativa excelenta pentru trandafirii rosi, atat din punct de vedere estetic cat si smbolic. Astazi avem multe specii de violete, care se deosebesc putin, cea mai intalnita dupa Viola odorata fiind Viola silvestris (caltunii-popii), o varietate fara miros si cu frunzele mai alungite.

Violetele semnifica credinciosia, umilinta si castitatea. Sunt marturisirea vie a loialitatii noastre fata de sentimentele nobile pe care ni le poarta partenerul de viata. Stiati ca pentru fiecare luna din an exista cate o floare desemnata sa se poata oferi drept cadou? Ei bine, pentru februarie, ati ghicit, au fost alese violetele. Istoria si traditiile ce inconjoara acest subiect sunt de-a dreptul fascinante. S-au transmis numeroase mituri si legend. Una dintre ele spune ca obiceiul de a oferi flori cu prilejul zilei cuiva de nastere dateaza din perioada Imperiului Roman.

Nu doar prietenii si familia primeau astfel de daruri ci inclusiv zeii care in ziua celebrarii lor beneficiau de altare pline de flori.  Totusi, se pare ca limbajul ascuns al florilor a capatat cele mai profunde semnificatii in epoca Victoriana. Societatea Victoriana a fost constrangatoare, in sensul ca se considera complet inadecvat ca cineva sa-si puna “pe tava” sentimentele de dragoste.

O alta poveste interesanta relateaza ca anticul nume al regiunii Ionia din Turcia actuala, aflata pe coasta vestica, vine de la aceasta planta. Ion era numele grecesc al plantei si a fost atribuit zonei renumite pentru pajistile nesfarsite de violete. Ionienii, popor grec, au fost cei care au lasat umanitatii ordinul ionic, un tip de arhitectura clasica ce inca se dovedeste sursa de inspiratie pentru contemporani.

Sursa foto: envygfx.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Landini, crinul asiatic de o rara frumusete

    Soi de crin asiatic de o rara frumusete, cu un colorit intens, un violet in nuante inchise, aproape de un negru lucios, Landini este o varietate mult prea rar intalnita, dar foarte apreciata de cunoscatori. Sunt flori mari de forma conica, parfum usor, perfecte pentru gradini si spatii verzi, dar si pentru buchete elegante.

  • Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie

    Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.

  • Traditii de Dragobete. Plante pentru dragoste si sanatate

    Sarbatoarea romaneasca a dragostei din 24 februarie, Dragobetele, nu este o mostenire la fel de veche precum obiceiurile de iarna.

  • Violetele africane, flori de succes pentru interior

    Violetele africane au dobandit reputatia de plante ideale pentru interior deoarece cu putin efort oricine le poate ajuta sa infloreasca intreaga durata a anului. Violeta africana este o planta pitica, cu flori micute si colorate in albastru, mov, alb sau diverse combinatii.

  • Delicii de Paste. Pulpa de miel marinata

    Pentru aperitive puteti incerca pentru ziua de Paste si pulpa de miel marinata. Bucurati-va de un gust unic preparand aceasta reteta cat se poate de simpla.


Warning: fopen(cache/4503ca961f55a7834e616c2371516030) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139