Zambila, giuvaier al primaverii

Zambila este o floare a primaverii, a sperantei si a vietii, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferita chiar si barbatilor. Florile in forma de clopotei placut si puternic parfumate au nuante din cele mai diferite: indigo, purpuriu inchis, coral, ciclam etc.

Venind din Orient, zambila a ajuns sa fie o floare la moda pentru europeni, in secolele XVI-XVII. A fost obiect de speculatie, ca si laleaua, dar nu a atins costurile fabuloase ale acesteia. In secolul al XIX-lea i se descopereau diferite calitati practice - ajungand sa fie folosita, sub numele de "leacul arab", pentru a opri cresterea barbii.

Sucul de zambila, in amestec cu vin, forma o lotiune cu care se improspata fata dupa barbierit. Era, altfel spus, mai degraba un soi de after-shave. Grecii numeau floarea hyacinthus, denumire pe care o dadeau si unei pietre pretioase de culoare roz-mov lucru ce o recomanda ca un "giuvaier" printre flori.
 
Zambila reprezinta tineretea si bucuria. Se considera ca ea ii ocroteste pe tineri si ca daruieste curaj si incredere. Este simbol al credintei si increderii, al iubirii nesuspicioase si care nu cunoaste gelozia. Pentru un mesaj de iubire, semnificatiile zambilei sunt nuantate in functie de culoarea aleasa. Zambila alba arata bucuria de a iubi si de a fi iubit. Cea albastra semnifica speranta ca iubirea va dura si va fi mereu fericita. Purpurie sau mov, floarea arata iubirea increzatoare: "Impreuna vom invinge totul".

Florile nu sunt prea rezistente, dar, cu o buna ingrijire, se pot pastra aproximativ 7 zile. Pentru aceasta apa in care sunt tinute trebuie schimbata o data la doua zile. Daca florile incep totusi sa se ofileasca, tijele se scufunda cu aproximativ un centimentru in apa fierbinte. Se taie apoi partea care a stat in apa fiarta si se pun din nou in vaze.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ghiocelul, vestitor al primaverii

    Traditia spune ca ghioceii au aparut cand Adam si Eva au fost izgoniti de Dumnezeu din Rai. Ajunsi pe Pamant in viscol si ninsoare, acestia au cautat calea de intoarcere spre Eden, insa nu au gasit-o. Atunci ingerul trimis sa ii insoteasca a luat in mana un bulgare de zapada, a suflat peste el si l-a transformat in ghiocel.

  • Specii de Iris pentru gradina mea de iarna

    Inca din timpuri indepartate, Irisul simbolizeaza vestile bune in limbajul florilor. Bunaoara, cei de astazi il considera un vestitor remarcabil al primaverii, intrucat isi daruieste nota pretioasa a parfumului sau.

  • Primavara vine cu branduse

    Brandusele sunt flori delicate care anunta venirea primaverii si care imprastie in jurul lor o mireasma imbietoare, dar si pofta de viata si buna dispozitie. Dupa perioada lunga si lunile geroase

  • Narcisele: vestitorii primaverii

    Acolo unde infloresc vestitorii primaverii, imprastie in aer o mireasma inconfundabila, care transforma locuinta sau gradina intr-o oaza de buna dispozitie. Printre cele mai cunoscute sunt zambilele si narcisele

  • Laleaua - un alt simbol al Primaverii

    Dupa ce ghioceii au vestit venirea Primaverii si ne-au incantat privirile cu albul lor pur a sosit randul lalelelor sa ne farmece prin eleganta si gingasie.


Warning: fopen(cache/6ab855e5d53becba536dbd562608cede) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139