6 lucruri putin cunoscute privitoare la sare

Sarea este ieftina si disponibila pretutindeni in zilele noastre insa nu a fost asa dintotdeauna. In trecut, valoarea ei ajunsese sa echivaleze cu cea a aurului, de unde numele de “aur alb”.  

Sarea acopera nevoia de sodiu si iod, mentine sanatatea si buna functionare a organismului, imbogateste alimentele cu gust si conserva alimentele in saramura. Nu vom insistam pe ce se cunoaste, fiindca sunt multe aspecte care asteapta sa fie scoase la iveala.

1 Sarea are peste 14,000 de intrebuintari, surprinzator insa, mai putin de 4% din cantitatea produsa anual ajunge in mancare. Este al doilea cel mai important element din industria chimica, fiind utilizata in fabricarea geamurilor, cosmeticelor etc.

2 Fleur de Sel este o varietate ce cuprinde combinatii unice de minerale, care o transforma in cea mai pretuita sare. Poseda o textura delicata, cristalina iar gustul sau este rafinat. Fleur de Sel cocheteaza in lumea condimentelor sub numele de caviarul de sare. 

3 In Guerande, Franta, Fleur de Sel se colecteaza in maniera vechiului popor celtic, folosind cosuri mari prin care se strecoara apa. Acest lucru o face sa fie rara si costisitoare. 

4 In ciuda asteptarilor, culoare nu este nici pe departe lucrul definitoriu pentru sare. O dovedeste existenta sarii negre din partile Indiei, care isi datoreaza aspectul compozitiei bogate in impuritati.

5 Ceea ce vedeti in imaginea de mai sus nu este un trucaj ieftin, ci iluzia care se creeaza atunci cand desertul de sare Salar de Uyuni (Bolivia) este acoperit cu un strat superficial de apa. Salar de Uyuni adaposteste jumatate din rezerva mondiala de litiu. 

6 Un consum prea ridicat de sare, mai exact 1 gram de sare per kilogram din greutatea corporala, este fatal. Acelasi lucru in cazul consumului exagerat de apa, ce poate conduce la hiponatremie (anomalie electrolitica instalata la un nivel seric al sodiului sub 135 mEq/l). 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Uleiul de peste. Prieten sau dusman?

    Uleiul de peste este cunoscut la scara mondiala drept un ingredient “minune”. Deseori nutritionistii il recomanda tinand seama de beneficii si mai putin de riscuri, in ciuda studiilor care au tras si semnale de alarma.

  • 6 lucruri pe care nu le aflati de pe ambalajul alimentelor

    Interesul oricarei corporatii din industria alimentara este sa furnizeze consumatorilor cat mai multe alimente si bauturi, de aceea exista tendinta ca aspectele ce le-ar putea aduce un deficit de imagine sa fie trecute in umbra.

  • Tratament cu miere pentru parul deteriorat

    Exista in magazinele cunoscute sau mai putin cunoscute o sumedenie de produse, care servesc la ingrijirea pielii, a parului, a tot ceea ce tine de organism

  • Iodul si importanta lui in organism

    Exista multe lucruri interesante si putin cunoscute privitoare la importanta iodului in organism. Descoperit in anul 1811 de catre Bernard Courtois, elementul chimic determina cercetatorii in anii urmatori sa il incadreze printre nutrientii esentiali.

  • Radicalii liberi pe intelesul tuturor

    Orice discutie privitoare la raportul care se stabileste intre alimentatie si sanatate are la temelie cateva notiuni cheie, de specialitate sau nu, care au menirea sa exprime conexiunea celor doua, cum sunt de pilda termenii: vitamine, minerale, digestie, absorbtie, antioxidanti sau radicali liberi.