Alegeti dintre conifere, tisa

tisa

 

Tisa ( taxus baccata)

 

Arbust mereu verde, intalnit in regiunile temperate ale emisferei nordice, dar si in regiuni mai calde,  fiind o solutie foarte inspirata pentru orice gradina. Tisa face parte din familia Taxaceae, exemplarele avand o inaltime medie, fiind relativ usor de ingrijit si rezistand destul de bine la diferite conditii de mediu.

 

Arbustii de tisa sunt folositi mai ales pentru garduri vii. In trecut erau folositi in Anglia medievala pentru arcurile lungi, lemnul dovedindu-se surprinzator de rezistent si elastic. Din coaja arbustului se extrage o substanta folosita pentru producerea medicamentului Taxol, eficient in tratarea cancerului.

 

Infloresc primavara. Arbusti cu frunze de un verde inchis spre verde oliv, scurte, ascutite si fructe rosii care apar la sfarsitul verii. Tisa creste cel mai bine intr-o regiune racoroasa, cu sol umed, avand nevoie si de putin soare. Rezista foarte bine la inghet si poluare, dar si la temperaturi ridicate, foarte utili pentru decoratiuni si pentru a delimita un gard viu, usor de inmultit si de plantat.     

 

GradinaMea.ro

Octombrie 2008

Articole asemănătoare

 • Nucile Chandler

  Considerat unul dintre cele mai bune si mai productive soiuri de nuc din lume, acest soi este originar din California.

 • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

  Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

 • Camelia Red, rafinament nipon in gradina

  O varietate de camelie japoneza de un rosu catifelat, matasos, si inflorescente cu aspect de o eleganta geometrica, acesta camelie Red este de departe una dintre cele mai frumoase alegeri pentru gradini, fiind rezistenta, usor de intretinut si mai ales incantatoare.

 • Liliacul Madame Lemoine - puritatea albului

  Una dintre cele mai frumoase si rezistente varietati de liliac, se face remarcat imediat datorita albului intens, pur al numeroaselor inflorescente care acopera fiecare tufa, fiind perfect pentru gradini, parcuri, spatii verzi, delimitarea unor alei.

 • Trandafirul Mary Rose

  Cei care prefera trandafirii englezesti o fac mai ales datorita florilor mari, cu zeci de petale, adesea cu parfum intens si colorit viu, iar acest Mary Rose, creat in 1983, este unul dintre cele mai bune exemple.