Allium rosenbachianum - bulgari violeti in gradini insorite

allium rosenbachianum

 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 Denumire stiintifica: Allium rosenbachianum

 

Denumiri comune: Ceapa ornamentala

 

Familie: Alliaceae (inclus uneori si in familia Liliaceae)

 

Origine: Vestul si Centrul Europei, Asia si America

 

Aspect si prezentare: Una din cele peste 1200 de specii de Allium, rosenbachianum, este poate printre cele mai deosebite si ornamentale in ce priveste culoarea si marimea inflorescentelor.

 

Avand radacina sub forma de bulb, formeaza frunze lungi, subtiri, de forma lanceolata si o tija florala carnoasa, goala in interior, ce poate ajunge la cca 1 m inaltime. Aceasta sustine in capat, o inflorescenta globulara, compusa din nenumarate floricele mici, de culoare mov intens, avand 5 petale si stamine lungi.

  

Conditii de ingrijire/cultivare:

 

Intrucat au nevoie de lumina multa, se cultiva foarte bine in portiuni insorite din gradina sau cel mult semiumbrite. Inflorescentele se dezvolta frumos numai daca dispun de minim 4-5 ore de soare pe zi, locatiile umbrite ducand la anemierea plantelor.

 

Adora caldura si sufera la frig extrem, temperaturile potrivite de cultivare situandu-se intre 10 si 22 de grade Celsius. Desi, pentru asigurarea unei infloriri frumoase, bulbii se repauseaza la temperaturi scazute, in iernile geroase, acestia necesitand protectie in cazul inghetului.

 

Prefera solurile bogate, humoase, cu un drenaj foarte bun, inflorirea fiind redusa/anemica daca este plantata in soluri sarace si nisipoase.

 

Udarea este un factor important in cultivarea acestei specii de Allium. Este nemultumita atat la surplus de apa, cand risca putrezirea bulbilor, dar mai ales la uscaciune, inflorirea fiind compromisa total in aceasta situatie.

 

Are nevoie de fertilizare, imbogatirea substratului de cultura cu ingrasaminte naturale fiind mai mult decat necesara. Intrucat bulbii incep sa acumuleze substantele necesare pentru viitoarea inflorire, chiar imediat dupa epuizarea inflorescentelor, se recomanda aplicarea periodica de fertilizatori echilibrati, la interval de 2 sau 3 saptamani.

 

Inflorirea are loc la sfarsitul primaverii, incepand cu luna aprilie, dar poate dura pana in iunie. Florile au un miros specific, atragand insectele polenizatoare, dar mai ales albinele si fluturii.

 

Inmultirea este facila, realizandu-se prin plantarea bulbilor si bulbililor sau prin seminte. Inmultirea prin seminte nu este recomandata, intrucat produce exemplare ce nu pastreaza caracterul plantei mama. Puii obtinuti nu vor inflori la fel ca si planta de la care au fost prelevate semintele.

  

Trucuri si sfaturi speciale: Iubeste spatiile foarte bine aerisite, nefiind recomandata pentru cultivarea in ghivece. Cei ce isi doresc totusi aceasta floare, ca element de decor in interiorul spatiilor de locuit, pot planta bulbii de Allium rosenbachianum in ghivece largi si putin adanci, pozitionandu-le apoi pe terase sau balcoane cu ventilatie si lumina. 

 

Specii si varietati: A. acuminatum, A. ampeloprasum, A. angulosum, A. atrorubens (ceapa rosie), A. campanulatum, A. canadense (usturoi Canadian), A. cepa (ceapa de gradina), A. chinense, A. fistulosum, A. neapolitanum, A. nigrum (usturoi negru), A. oleraceum, A. ramosum, A. sativum (usturoiul comun), A. tuberosum, A. ursinum.

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Rosiile “Inima de Albenga”

    Sunt rosii bune pentru salate, gustari, retete diverse, fiind foarte populare in Italia (de altfel numele vine de la orasul Albenga din regiunea Liguria) si nu numai. Pot fi cultivate pe suprafete extinse sau in gradini cu spatiu redus si in sere

  • Trandafirii Theo Clevers

    Varietate de trandafir floribunda cu boboci mari, dubli, de un roz elegant, cu parfum dulce si dominat de notele fructate, Theo Clevers poate fi cultivat in gradini si parcuri unde viitoarea tufa sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei. La

  • Allium Caeruleum

    De o culoare mai rar intalnita in gradini si cu flori mari, este una dintre alegerile mai putin obisnuite pentru spatiile verzi pe care le vreti sa iasa in evidenta din prima clipa.

  • Plantele lunii noiembrie

    Chiar daca toamna este pe sfarsite si iarna se va instala in scurt timp in gradini acoperind florile ce intreaga vara ne-au zambit, zilele insorite, desi tot mai putine, pot fi folosite pentru a planta arbori, arbusti, flori si chiar legume.

  • In cautarea culorilor de toamna

    Privind in miez de toamna in jurul nostru peisajul este tot mai atragator. Frunzele devin ruginii, vestind trecerea la ora de iarna. Ziua mai scurta, razele soarelui tot mai sarace, pregatesc plantele pentru un somn binemeritat, pictand in acelasi timp peisaje mirifice in parcuri, pe alei si in gradini.


Warning: fopen(cache/65457685748ee8d9c6ba18a3d4796bb6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139