Alyssum dulce

Denumirea stiintifica: Lobularia maritima
Denumirea populara: Alyssum dulce
Familia: Brassicaceae
Aria de provenienta: zona Mediteranei, insulele Canare si insulele Azore


Numele latinesc Lobularia maritima prezinta in doua cuvinte ce este esential de cunoscut despre planta asociata, si anume ca florile micute formeaza bulgari sau ciorchini, iar climatul din care provine este cel maritim. 

Alyssum dulce creste intre 10-30 cm inaltime, fapt care o recomanda in amenajarea gradinilor cu aspect natural sau salbatic. Florile albe, trandafirii, roz sau lila imprastie un parfum dulce inconfundabil cu iz primavaratic.

Aceasta planta erbacee inrudita cu mustarul infloreste primavara si este cunoscuta mai mult pentru florile care inspira vioiciune. Soiurile albe tind sa fie mai robuste, viguroase, si adesea mai parfumate, insa nu sunt de pierdut din vedere nici celelalte varietati: Easter Bonnet, New Carpet of Snow, Pastel Carpet, Rosie O’Day, Royal Carpet, Snow Cloth.

De pilda, seria Aphrodite este renumita pentru culorile sale unice, in vreme ce Clear Crystals s-a remarcat prin flori mari cu miros ca cel de levantica. Daca doriti un aspect formal, puteti forma un "pat de flori" dintr-o singura planta.

Cand doriti sa amestecati varietatile de flori anuale, aduceti-va aminte ca cele mai interesante combinatii vin din formele si marimile diferite ale plantelor. Spre exemplu, Alyssum dulce produce un efect vizual deosebit alaturi de plante anuale mai scunde, precum carciumaresele, galbenelele, lobelia sau celosia.  

Cerintele sale in vederea cultivarii nu sunt exceptionale, ba dimpotriva, se inscriu printre cele mai comune. Alyssum dulce tolereaza multe tipuri de sol cu conditia obligatorie sa fie drenat ca sa nu retina excesiv umiditatea. Transplantarea din ghiveci in gradina se realizeaza primavara, doar dupa ce riscul de inghet a trecut cel mai probabil.

Din punct de vedere al intretinerii este bine de stiut ca in zonele cu exces de umiditate, plantele se confrunta frecvent cu mana Boytris. Lobularia maritima este predispusa si la problemele cauzate de daunatori, insa pentru orice exista leac!     

Desi a fost intrebuintata in medicina traditionala si alimentatie din cele mai vechi timpuri, recomandat este sa se evite ingerarea. Persoanele sensibile s-au confruntat dupa consum cu eruptii cutanate.      

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

 • Ardeiul gras Etiuda, un soi dulce si usor de cultivat

  Atrage atentia de la inceput prin culoare, un galben spre portocaliu deschis, neobisnuit pentru aceasta leguma delicioasa, iar gustul va fi pe masura, foarte apreciat de cunoscatori: dulce, suculent, textura este crocanta, perfecta pentru salate sau conserve.

 • Cocktail cu bourbon, cacao si sirop de turta dulce

  Ingredientul secret si surprinzator este acest sirop de turta dulce, candva mai greu de gasit dar astazi prezent in oferta mai multor magazine, perfect pentru un cocktail dulce, cu o culoare intre auriu si aramiu, aromele fiind intense, puternice, de scortisoara, mirodenii, ghimbir, cu note putin picante. Perfect ca o provocare sau ca o regasire pentru cei care l-au mai incercat.

 • Smoothie tropical cu mango, cartof dulce si lapte de cocos

  O bautura cu gust tropical, dulceag, puternic, marcat de notele vegetale, in care un cartof dulce copt sau fiert da consistenta si volum.

 • Turta dulce

  Ca orice delicatesa care a incitat imaginatia copiilor, turta dulce a generat traditii. In comunitatile sasesti circula o istorioara intitulata “Povestea Omuletului de turta dulce”, care a contribuit mult la popularizarea prajiturii printre tineri.

 • Deserturi de Paste. Prajitura cu branza dulce si stafide

  Pentru deserturile de Paste, in afara de cozonac si pasca puteti pregati si o prajitura delicioasa cu branza dulce si stafide.