Ardeiul, tratament iute cu gust condimentat

 Experienta omenirii acumulata in secole si studiile stiintifice contemporane au dovedit ca aproape orice planta aflata la indemana poate fi folosita ca medicament si este capabila sa aduca beneficii atunci cand este consumata sau utilizata intr-un anumit mod. Aceasta generozitate a naturii este reflectata si de ardeiul iute, o planta cunoscuta indeosebi pentru gustul sau, si mai putin pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului.

 

Lupta impotriva durerilor si inflamatiilor

 

S-a observat ca ardeiul iute are o deosebita eficienta in combaterea oricaror tipuri de dureri, incepand de la cele provocate de artrita pana la cele de cap. Responsabila pentru acest lucru este capsaicina, substanta responsabila si pentru proprietatile gustative ale ardeiului. Acest ingredient este prezent in medicamente si in unele creme aplicate cutanat pentru combaterea durerilor, umflaturilor si inflamatiilor.

 

Ajuta sistemul digestiv

 

Ardeiul iute asigura regenerarea tesutului din stomac si cel intestinal si ajuta organismul sa produca suficient acid clorhidric. Acest fapt este necesar pentru o digestie buna si pentru asimilarea substantelor nutritive. Daca sistemul digestiv functioneaza optim, toate celelalte organe vor fi bine hranite oferind randamentul asteptat.

 

Trateaza bolile cardiovasculare

 

Cu ajutorul acestei plante pot fi tratate eficient bolile sistemului cardiovascular. Ardeiul iute are capacitatea de a aduce presiunea sanguina la un nivel normal, fie ca aceasta este mare sau mica. De asemenea imbunatateste circulatia periferica si sanatatea inimii, prevenind si tratand cu succes atacurile de cord.

 

Ardeiul iute stimuleaza organismul si il revitalizeaza fara sa produca efecte secundare ca  palpitatii ale inimii, hiperactivitatea sau cresterea tensiunii arteriale, asa cum se intampla in cazul altor agenti stimulatori.

 

Conform medicilor, persoanele care sunt pe cale sa sufere un atac de cord trebuie sa bea la fiecare 15 minute pana trece criza, un pahar cu apa fierbinte in care s-a pus o lingurita de extract de ardei.

 

Daca atacul a avut loc si sunteti in situatia de a acorda primul ajutor, administrati-i bolnavului tinctura de ardei iute. Exista multe marturii conform carora dupa ce s-a procedat astfel, multe persoane si-au recapatat sanatatea spontan, aproape in mod miraculos.

 

Intareste sistemul imunitar

 

Datorita continutului sau bogat de beta-caroten si antioxidanti, este regenerat tesutul din care sunt formate acele mucoase capabile sa retina microbii. Acest lucru inseamna un sistem imunitar mai activ, care nu permite agentilor patogeni sa afecteze starea de sanatate.

 

Faciliteaza scaderea in greutate

 

Una dintre cele mai frecvente intrebuintari ale ardeiului iute sunt tratamentele sau curele de slabire. Studiile au aratat ca ardeiul iute intensifica procesul de ardere a caloriilor.

Articole asemănătoare

  • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

    Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.

  • Terapii naturiste cu ceai de merisor

    Cu gust placut, fructat, usor acrisor, ceaiul de merisor se pregateste imediat, dintr-o lingurita cu varf la o cana cu apa clocotita, lasata 10-15 minute la infuzat.

  • Sirvenos, berea cu mazare verde

    O bere cu gust putin dulceag, cremos, cu note de malt, la care se adauga mazare verde

  • Aji Charapita - ardeiul iute cu gust de citrice

    Destul de costisitor si greu de gasit in afara statului Peru, aji charapita este un ardei iute folosit pentru o gama larga de retete, dar suficient de puternic pentru a nu fi mancat pur si simplu.

  • Mamba - untul de arahide picant

    La prima vedere doar un unt de arahide clasic, "mamba" este de fapt o specialitate traditionala din Haiti in care gustul cremos de arahide se impleteste cu cel picant al ardeiului iute, si cu cat mai iute cu atat mai bine.