Aria Protejata Poda, Bulgaria

Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani. Obiectivul a fost inclus printre ariile protejate in anul 1989, datorita speciilor de pasari rare care ii dau o semnificatie aparte. De atunci a fost condusa cu abilitate de o organizatie nonguvernamentala pentru protectia mediului.

Daca v-ati imaginat ca peisajul Deltei Dunarii nu are concurenta in regiunile adiacente Marii Negre inseamna ca nu ati cunoscut Poda. E drept, obiectivul nu surclaseaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii in anvergura, insa cu siguranta reprezinta un etalon al zonei pontice.  Complexul Mandra-Poda include Lacul Mandra, cea mai sudica unitate lacustra din grupul Burgas, impreuna cu zonele umede adiacente.

Numarul speciilor de animale si pasari in zona sunt de ordinul sutelor. Specialistii au putut inregistra pana acum nu mai putin de 240 tipuri de pasari, din care 132 de importanta europeana si 70 specifice Ariei Protejate. Aceasta gazduieste singura colonie mixta de la Marea Neagra de lopatari, ibisi si starci (de noapte, rosii, gri). Ce determina acest loc sa fie atat de diferit? Explicatia biologilor este simpla. Aria Protejata este traversata de Via Pontica,  a doua ruta ca importanta din Europa urmata de pasarile migratoare. In fiecare an, zeci de mii de berze albe, pelicani roz, pasari de prada diurne si pasari cantatoare poposesc pe aceste meleaguri in cautarea unor conditii mai blande.

Nici in privinta plantelor, obiectivul nu este de trecut cu vederea, cele doua elemente formand un biotop perfect functional.  Pe malul sudic al lacului Mandra se intalnesc paduri de Quercus pedunculiflora, Quercus robur si Acer campestre. Lacul este inconjurat de pajisti mezofile. Laguna Poda abunda in vegetatie de mlastina. Cea mai mare parte din aceasta este ocupata de trestie si stuf (Phragmites australis și Typha sp.), in amestec cu Artemisia santonicum, Juncus maritimus si Bolboschoenus maritimus.

Exista trei tipuri majore de habitate pe cuprinsul celor 100,7 ha, cat masoara rezervatia: un habitat de apa dulce, unul de apa sarata si unul salmastru, mixt. Din fericire pentru vizitatori, zona protejata este deschisa pe tot parcursul anului si sunt amenajate mai multe trasee prin intermediul carora pot cunoaste nemijlocit fauna locala. Administratorii zonei protejate au luat, totusi, in considerarea posibilitatea ca vremea sa nu fie mereu de partea turistilor, asa incat au creat si un adapost unde se pot admira cateva dintre speciile deosebite. 

Sursa foto:  burgaslakes.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Ceahlau

    Ceahlaul este un munte legendar, un adevarat Olimp al romanilor. Aria naturala cu acelasi nume se intinde in extremitatea central-vestica a judetului Neamt, pe teritoriile administrative ale comunelor Bicazu Ardelean, Ceahlau si Tasca si al orasului Bicaz.

  • Parcul National Cheile Nerei

    Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este o arie protejata delimitata in anul 2003 la limita sud-vestica a tarii. Scopul principal pentru care a fost constituit Parcul este conservarea biodiversitatii, a florei si faunei, a peisajului, a traditiilor locale, incurajarea turismului, educatie ecologica si constientizare publica.

  • Parcul Natural Lunca Muresului

    Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

    Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei, intr-o zona foarte interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.


Warning: fopen(cache/4abfe63dda6f9fd0536a885c726130d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139