Atac israelian soldat cu o catastrofa ecologica

Ca urmare a unui atac aerian al Israelului asupra rezervoarelor centralei electrice libaneze din orasul Jieh, 30.000 de litri de combustibil au fost deversati in Marea Mediterana. Expertii de mediu au avertizat ca imprastierea petrolului nu afecteaza doar mediul inconjurator, ci si ca aceasta reprezinta un risc crescut de cancer la oamenii care locuiesc in zonele afectate.

 

Catastrofa ecologica si umanitara

 

Pana in prezent a fost grav afectata o regiune de 120 km de coasta in Liban si Siria, pata de petrol amenintand si coastele Turciei, Ciprului si Greciei. In apropiere de Atena, doua plaje au fost deja poluate cu petrol provenit din Liban.

 

"Linia de coasta a Libanului isi va reveni peste aproximatix 10 ani dupa scurgerea masiva de petrol", a afirmat Yacoub Sarraf, ministrul mediului din Liban.  "Problema este greu de rezolvat in conditiile in care conflictul dintre Hezbollah si Israel continua. Atat pescuitul in zona cat si turismul vor fi grav afectate in urmatorii ani, si cand spun asta sunt foarte optimist", a continuat el.

 

Scurgerea de petrol a fost ca un cocktail toxic cu risc foarte mare compus din substante care cauzeaza cancerul si afecteaza sistemul endocrin. Expertii au avertizat ca primii oameni expusi la riscul scurgerii de petrol sunt cei doua milioane de locuitori ai Beirutului, oras situat la doar 30 km de locul catastrofei.

 

Masuri de monitorizare

 

Basma Badran, purtatoarea de cuvat a Greenpeace din Beirut, a spus ca nu se va incepe nici o operatiune de curatare pana cand siguranta lucratorilor nu va fi garantata. "Este o sarcina extrem de ricanta sa faci o evaluare a situatiei in timpul schimburilor de focuri", a precizat ea.

 

Cateva tari sunt gata sa trimita suport tehnic si experti pentru asistenta daca siguranta transportului si a echipelor va fi garantata. Badran a adaugat ca ajutorul international este esential deoarece autoritatilor libaneze le lipseste capacitatea de a se confrunta cu o deversare de petrol la asemenea dimensiuni.

 

Purtatorul de cuvant al primului ministru al Turciei a spus ca riscul la tarmurile tarii a fost limitat, dar avioanele fac zboruri regulate de monitorizare si vase ale marinei sunt gata sa intinda bariere plutitoare daca este nevoie

 

Patrimoniu cultural si vestigii istorice, in pericol

 

Orasul Jieh este cunoscut in antichitate sub numele de Porphyreon, un vestit port fenician. Originea orasului se pierde insa in timp, Jieh fiind unul din orasele pomenite in Vechiul Testament. Cea mai veche biserica din oras a fost construita in secolul 6 de imparatul Iustinian, iar altarul ei original inca mai poate fi admirat. Jieh este acum un oras fantoma. Doar 160 de locuitori mai traiesc aici, localitatea fiind izolata. 

 


Imagine din satelit a petei de petrol din Marea Mediterana
Imagine din satelit, prezentand pata de petrol din Mediterana

Bombardament israelian asupra Jieh
Bombardament israelian la Jieh

Jieh bombardat
Jieh bombardat

Articole asemănătoare

 • Cocktail cu bere si gin

  Un cocktail relativ simplu de preparat acasa, cu o bere blonda de calitate si ginul cu notele sale aromate de ienupar. Pentru un plus de aroma se adauga o felie subtire de portocala sau lamaie si menta proaspata.

 • Smoothie cu afine si lamaie

  Cu o aroma ce aminteste de o inghetata de calitate (mai ales cand se foloseste lapte de migdale foarte rece), este o bautura consistenta, aromata si perfecta pentru a inlocui o gustare sau un desert.

 • Cocktail cu whiskey, cuisoare, miere

  Un cocktail cu o baza de whiskey, servit fierbinte, ce va iesi in evidenta usor datorita aromei cuisoarelor.

 • Afinele Late Blue, o alegere inspirata pentru fructe dulci si aromate

  Soi hidrid de afin cu o productie anuala buna, fructe mari si dulci, cu aroma intensa si perfecte atat ca gustare, cat si pentru diverse deserturi, Late Blue nu are nevoie (din fericire) de tratamente speciale de intretinere.

 • Bautura racoritoare cu grepfrut si bere

  Cu o bere de calitate si grepfrut aromat si plin de savoare veti avea o bautura racoritoare perfecta pentru zilele calduroase de vara, mai ales daca va doriti altceva decat berea clasica.