Avantajele alimentatiei pe baza de produse picante

Prin caracteristica sa de baza, gustul, mancarea picanta are ceva ce ii intriga pe specialisti. Din moment ce produce un grad uneori sporit de disconfort sau durere, de ce  o pastram de secole sau milenii in dieta?

Un prim gand ar fi ca este parte integranta dintr-o alimentatie echilibrata si ca atare este normal sa persiste in paralel cu celelalte produse fiindca organismul cere acest lucru. Trecand mai departe, in ce constau oare adevaratele avantaje, din spatele a ceea ce se simte prin gust si miros? Acest lucru vom incerca sa il conturam in cele ce urmeaza, pentru a oferi si o altfel de imagine decat cea defavorabila, vehiculata in presa scrisa si online. 

  
1. Ajuta la pierderea in greutate. Ardeiul iute contine capsaicina, o substanta despre care se stie ca poate stimula metabolismul pentru arderea grasimilor. Asta inseamna ca integrat intr-o dieta bine structurata, ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus.

2. Imbunatateste circulatia sanguina. Studii recente au aratat ca exista o stransa legatura intre presiunea arteriala si alimentele picante. Acestea din urma sporesc temperatura corpului, facand ca sangele sa circule mai repede. De asemenea, vitamina A si vitamina C consolideaza rezistenta vaselor sanguine.


3. Efect anti cancer. Un consum echilibrat de mancare picanta, in special ardei sau curry, reduce riscul de cancer. Chiar si numai pentru acest motiv, credem ca ar fi bine sa ne gandim de doua ori inainte de a refuza o astfel de masa. Locuitorii din India si Mexic sunt mai putin predispusi la oricare forma de cancer.

4. Faciliteaza digestia. Multi oameni inca mai cred ca ardeiul iute irita stomacul si provoaca ulcere gastrice, chiar daca s-a dovedit contrariul. Capsaicina inhiba secretia de acid si efectiv stimuleaza secretiile alcaline si mucusul, precum si fluxul sanguin catre mucoasa stomacului, care poate ajuta in prevenirea si vindecarea ulcerelor.

5. Inlatura depresia. Consumul de ardei duce la cresterea nivelului de endorfine si serotonina, fapt ce determina instalarea bunei dispozitii si eliberarea de stres.

6. Inlesneste somnul. Cercetatorii australieni au constatat ca oamenii care consuma regulat mese picante adorm mai usor si sunt mai energici pe parcursul zilei.
 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Beneficii uimitoare ale mustului

    Din noianul de beneficii ale strugurilor care s-au copt indelung la soare, nimic nu se compara probabil cu dulceata rezultata din prepararea mustului. Urmele arheologice demonstreaza ca prepararea bauturilor non-alcoolice sau alcoolice, pe baza de strugure, nu le era straina inaintasilor nostri.

  • Cuscus cu mazare si bacon

    Cuscusul este un produs pe baza de cereale mai rar intrebuintat in bucataria romaneasca dar extrem de apreciat pentru calitatile sale.

  • Probioticele. Ce sunt si de unde le procuram?

    Probioticele sunt bacterii implicate pe tot parcursul existentei noastre in functionarea organismului, insa cel mai mult ne sunt necesare in caz de diaree infectioasa, balonare, constipatie si cand urmam tratament pe baza de antibiotice.

  • Dieta pe baza de grapefruit

    Ideea ca in lupta cu kilogramele un aliment ar putea conduce, de unul singur, la rezultate miraculoase este frecvent criticata.

  • Masca regeneratoare pentru fata cu morcov si mar

    Mastile pe baza de ingrediente naturale sunt folosite din ce in ce mai des la ora actuala. De aceea va invitam sa pregatiti o masca din legume si fructe, ce va va regenera pielea fetei: masca cu morcov si mar.