Baile Herculane, o expresie a bogatiei naturii

Foto: rouademunte.ro

 Putine asezari din Romania au fost binecuvantate de natura cu atatea daruri precum Baile Herculane. Situata pe valea raului Cerna in partea sud-vestica a tarii, localitatea il intampina pe orice calator sosit aici intaia data, cu peisaje neasteptat de pitoresti si cu posibilitati nenumarate de a-si petrece timpul intr-un mod cat mai placut.

 

Cateva dintre obiectivele care merita vazute sunt: ruinele bailor romane, Crucea alba, Grota Haiducilor (Pestera Hotilor) si Cheile Tesnei. Nu mai putin interesant ar fi sa aruncati o privire pe strazile cu cladiri in stil austriac care adapostesc magazine de maruntisuri.

 

Datorita pozitiei sale geografice statiunea beneficiaza de  influentele climatului submediteranean reprezentat de temperaturi blande si specii vegetale si faunistice caracteristice acestui tip de mediu.

 

Pinul negru de Banat reprezinta una dintre speciile protejate reprezentative care se mai  intalneste doar sporadic pe crestele calcaroase ale muntilor din vecinatatea statiunii Herculane. Din pacate incendiile petrecute cu cativa ani in urma au facut ca numarul exemplarelor sa scada extrem de mult, lucru care s-ar putea solda in cele din urma cu disparitia definitiva a speciei din teritoriu, precum s-a intamplat deja pe malul sarbesc al Dunarii.

 

In afara de acest stapan al inaltimilor pe care il puteti intalni in drumetiile dumneavoastra, cararile va vor scoate in cale cu putin noroc sau ghinion, animale atipice pentru tinuturile romanesti, precum  sunt: broasca testoasa, scorpionul sau vipera.

 

Intrucat ultimele doua specii va pot pune viata in pericol prin veninul detinut, este recomandat sa nu va abateti niciodata de la poteca, sa evitati desisurile si sa purtati incaltaminte de munte cu talpa groasa si pantaloni lungi.

 

In cazul intalnirii cu un astfel de animal evitati-l si nu il provocati in niciun fel. Orice abuz asupra lor precum si sustragerea in diferite scopuri din mediul natural sunt aspru pedepsite de lege.

 

Cu toate acestea, statiunea si-a castigat renumele datorita apelor termale sulfuroase si sarate care pot tamadui multiple afectiuni externe sau interne. Aceste practici isi au radacinile cu aproximativ 2000 ani in urma, in perioada de dupa cucerirea Daciei, cand guvernatorii romani soseau aici apreciind conditiile oferite de natura.

 

Studiile recente au indicat faptul ca Baile Herculane, desi se afla doar la 168 m altitudine, beneficiaza de un aer puternic si foarte curat datorat ionizarii ridicate, asemanator celui intalnit la inaltimi ridicate.      

 

Daca Romania are forma unui inel asa cum se spune adesea in popor, atunci localitatea Baile Herculane trebuie sa fie piatra pretioasa care ii confera frumusete si unicitate.

Articole asemănătoare

  • Mojito cu ananas, menta si rom

    O varianta a unei retete clasice, cu gustul dulce si savuros al sucului de ananas, notele proaspete de menta si aroma inconfundabila a unui rom de calitate. Poate fi pregatit foarte usor si acasa, pentru o seara placuta sau pentru a insoti o gustare.

  • Remedii naturiste in hipertensiunea arteriala

    In afara tratamentelor conventionale recomandate de medic in cazul celor care au o valoare a tensiunii arteriale peste limitele admise, medicina traditionala recomanda o serie de remedii adjuvante, usor de preparat si cumparat din magazinele naturiste.

  • Stromberg, prunele care au o regina

    Un soi vechi si foarte indragit in Germania si nu numai, fiind aduse in Stromberg din Franta si Spania prin secolul al XVIII-lea, foarte apreciate pentru gustul lor foarte dulce, cu usoare note acide, sunt si singurele prune care au in fiecare an o regina a lor.

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina

    Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.


Warning: fopen(cache/6ee54d0d6f2409ecd3032e7221ebd630) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139