Bauhinia purpurea - Arborele cu fluturi roz

arborele cu orhidee

Denumire stiintifica: Bauhinia purpurea

Denumiri comune: Arborele cu fluturi sau Arborele cu orhidee.

Denumirile comune se refera la forma florilor, a caror delicatete aminteste de petalelele orhideelor sau de aripile fluturilor.

Familie: Fabaceae

Origine: Sudul Chinei, Hong-Kong

 

Aspect si prezentare: Cultivat in aer liber, in zonele de provenienta, arborele Bauhinia purpurea ajunge pana la 5 m inaltime formand o coroana densa si compacta. Cu frunze de pana la 20 cm lungime, ovale, bilobate si flori delicate cu 5 petale arcuite, avand diverse nuante de roz, prezinta interes pentru colectionarii de plante parfumate.

 

Conditii de ingrijire/cultivare: Clima din tara noastra nu permite cultivarea acestei plante, astfel ca poate fi tinut doar in conditii de interior, ca mic arbust in ghiveci, ornamentand terasele sau balcoanele insorite si incapatoare.

 

Are nevoie de un spatiu larg, aerisit, in care sa beneficieze de lumina vie, intensa in tot timpul anului. In zilele toride ale verii e absolut vital sa fie protejat de razele directe ale soarelui care-i pot provoca arsuri inestetice pe frunze si chiar uscaciune.

Caldura este iarasi pe placul micului arbust, temperaturile la care se dezvolta bine situandu-se intre 12 si 24 de grade Celsius. Iarna necesita un usor repaus, intr-o locatie racoroasa, unde temperatura poate sa scada pana la cca 5 grade, arbustul decedand la temperaturi mai joase.

Este foarte setos in timpul vegetatiei. Pretinde udare constanta din aprilie pana in octombrie, tinandu-se cont ca pamantul trebuie lasat sa se usuce intre doua udari.

Se descurca bine in locatii cu umiditate atmosferica ridicata dar tolereaza si aerul uscat din locuintele noastre, cu conditia sa i se acorde o ventilatie corespunzatoare iar frunzisul sa-i fie pulverizat cu apa, in mod regulat.

Nu ridica pretentii deosebite in privinta substratului de cultivare, un pamant de gradina amestecat cu compost de frunze sau mranita si nisip satisface pe deplin necesitatile acestei plante. Se va tine totusi cont ca prefera solurile usor acide.

Cultivat ca planta de interior, agreeaza o fertilizare usoara, la fiecare 15-20 de zile, din martie pana in septembrie, cu ingrasaminte complexe, echilibrate. Un ingrasamant bogat in nitrogen si potasiu, favorizeaza atat dezvoltarea unui frunzis bogat cat si a unei infloriri reusite.

 

Inflorirea are loc toamna, planta incepand sa se degarniseasca de frunzis, dar continunad sa poarte flori chiar si dupa caderea frunzelor .

 

Inmultirea se poate efectua prin  marcotarea ramurilor sau prin seminte.

Prima metoda – marcotarea ramurilor se realizeaza la sfarsitul primaverii, folosindu-se mladite lungi, tinere, semi-lemnificate. Acestea se apleaca la sol si se acopera cu un strat de pamant la nivelul unui nod, fixandu-se bine in acea pozitie. Dupa formarea radacinilor ramura se va detasa, prin taiere cu o lama ascutita, de arbustul mama.

Inmultirea prin seminte se va face toamna tarziu sau chiar iarna, folosindu-se seminte mature, bine coapte, in conditii de sera neincalzita, cu lumina intensa.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Primavara se vor aplica taieri de corectare a coroanei, astfel incat arbustul sa fie mentinut la dimensiuni reduse. Operatiunea se va efectua folosindu-se manusi de protectie deoarece planta contine, prin toate partile ei, o seva extrem de toxica ce poate provoca iritatii ale pielii.

 

Alte specii si varietati: Genul Bauhinia cuprinde cca 200 de specii, cele mai des intalnite fiind: B.blakeana, B.acuminata, B.bracteata, B.curtisii, B.fortigficata, B.galpinii, B.glauca, B.hirsuta, B.integrifolia, B.monarda, B.ornata, B.racemosa, B.scandens, B.tomentosa, B.variegata.

 

 

Aprilie 2008

GradinaMea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Diademe Red, trandafirul rosu de o frumusete speciala

    Soi de trandafir floribunda ideal pentru gradini, parcuri, decoratiuni florale si buchete elegante, Diademe Red (exista si o varianta cu flori roz pal) este o varietate cu boboci mari, parfumati (o aroma dulce, care va incanta pe oricine), rezistenta si longeviva.

  • Freziile roz

    Freziile roz pot fi plantate in gradina sau pot fi tinute in ghivece sau jardiniere, pe balcon sau intr-o camera unde au suficient soare, iar la maturitate vor avea flori multiple, nuanta roz intens, foarte frumoase si cu un parfum usor, discret. Sunt foarte potrivite atat pentru efectul decorativ, cat si ca un eventual cadou.

  • Cum sa iti colorezi gradina cu fluturi si pasari

    Toata lumea isi doreste sa aiba o gradina superba care sa aiba rolul de a incalzi aspectul general al locuintei, spatiul relaxant de dupa o zi obositoare de munca.

  • Cladrastis lutea - arborele cu lemn galben

    Un arbore usor de aclimatizat, avand in vedere ca suporta o gama larga de conditii atmosferice, rezistent la frig si inghet, in general suportand temperaturi intre minus 20 si plus 30 de grade Celsius

  • Asclepias tuberosa - o atractie pentru fluturi

    Potrivita pentru gradinile insorite, unde se adapteaza usor la diverse tipuri de sol, Asclepias tuberosa prefera lumina intensa si tolereaza chiar si razele soarelui de vara.


Warning: fopen(cache/36893965e90bd1718f032605fe7a4dce) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139