Boabele de naut, gustoase dar mai ales sanatoase

Nautul este o planta din familia leguminoase, asemanatoare cu mazarea, ce provine din vestul Asiei, India si zona Mediteranei. Dintre cele 20 de tipuri existente, in comert intalnim doua tipuri usor diferite fizionomic si calitativ: primul caracterizat prin boabe mai micute si inchise la culoare, si denumit Desi, iar al doilea caracterizat prin boabe deschise la culoare si denumit Kabuli.

Chiar daca cel dintai este considerat o alegere alimentara superioara, in Romania si majoritatea statelor din Europa, nautul Kabuli este cel care predomina pietele.

Beneficiind de o aroma discreta, boabele de naut sunt intrebuintate astazi in intreaga lume, in salate, hummus, falafel, ori alte specialitati gustoase si hranitoare. In statul Myanmar din sud-estul Asiei, oamenii prepara din naut chiar o varietate de tofu, cunoscuta indeobste sub numele de Burmese tofu.

Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa i se acorde atentie nautului, cel de baza fiind desigur, nu gustul, ci valoarea nutritiva. Continutul proteic bogat al boabelor de naut le-a impus printre cei mai buni substituenti vegetali ai carnii. Spre exemplu, doar o cana de naut are in jur de 250 de calorii, adica jumatate din necesarul nostru zilnic de fibre si o treime din cel de proteine.

De altfel, nu este putin lucru sa stim ca putem renunta oricand din anume principii de viata la produsele de origine animala fara a risca sa ne confruntam cu probleme de sanatate. Nautul mai poseda o cantitate insemnata de fibre vegetale, utile in procesul digestiv, si capacitatea de a reduce nivelul colesterolului "rau" din sange. 

Nautul scade si riscul cancerului de colon, regleaza glicemia, ajuta la digestie si actioneaza ca un antioxidant pentru organismul uman.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci beneficii oferite de sucul de rodii

    Un pahar de suc de rodii ofera organismului vitamina A, vitamina E, vitamina C si acid folic (aproape jumatate din necesarul zilnic), antioxidanti, nutrienti, un tratament naturist eficient sub forma unei bauturi delicioase si mai ales sanatoase.

  • Cinci flori comestibile

    O alegere mai putin obisnuita altfel decat sub forma de dulceturi sau ceaiuri (bine uscate) florile nu fac in general parte din dieta cotidiana, dar sunt specii si varietati care aduc un plus de gust si culoare mai ales in dulciuri, sosuri sau amestecate cu putina miere.

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Construieste sanatatea copilului dinainte de conceptie

    Multe dintre femei, in ultima perioada, au inceput sa devina interesate de subiectul alimentatiei dinainte de sarcina. Responsabilitatea ambilor parinti, dar mai ales a mamei, intr-adevar, nu incepe in timpul sarcinii propriu-zis, ci daca se poate, cu un an sau doi mai devreme.

  • Radacini de rabarbar pentru parul blond

    Pielea si parul trebuie sa aiba parte de ingrijire si de o atentie deosebita mai ales acum, cand vara isi intra din ce in ce mai mult in drepturi si cand razele soarelui