Bolile vinurilor

Vulnerabilitatea prezentata de vinul preparat in gospodarie apare inca din timpul procesului de obtinere a acestuia. Alaturi de bolile provocate de agenti patogeni aerobi, mai raspandite si mai primejdioase (otetirea vinului si floarea vinului), exista si posibilitatea aparitiei afectiunilor care au la baza agentii anaerobi.

Amareala vinului produce tulburarea bauturii, pierderea luciului si un gust amar, iritant, foarte pronuntat. Culoarea vinului se brunifica, iar la fundul vasului se formeaza un depozit de culoare inchisa. Boala este intalnita mai frecvent la vinurile vechi, dar si la cele rosii si albe obtinute prin fermentarea pe bostina, la care continutul in substante tanante si colorante este ridicat. Prevenirea bolii se face prin vinificarea cat mai ingrijita a strugurilor, inlaturarea strugurilor alterati si folosirea rationala a bioxidului de sulf. Tratarea bolii se face prin folosirea carbunelui activ (carbune vegetal procurat de la farmacie) pentru indepartarea gustului si mirosului amar (circa un gram la litru).

Balosirea vinului este produsa de o bacterie care se inmulteste rapid in vin, putand fi recunoscuta dupa faptul ca bautura bolnava curge in fir continuu, ca zeama de varza, si nu in picaturi. Vinul devine vascos, fara gust, lipst de personalitate. Chiar daca initial nu schimba prea mult compozitia vinului, ea favorizeaza aparitia altor boli si duce la deprecierea calitatii. Boala apare la vinurile noi, si mai rar la cele vechi, nepritocite la timp, cu o compozitie neechilibrata, slab alcoolice si slab acide.

Prevenirea bolii consta in igiena perfecta a vaselor si utilajelor de prelucrare, aplicarea unor vinificatii rationale si mai ales efectuarea pritocitului la timp la vinurile noi. Tratarea bolii consta in tragerea vinului imbolnavit in vase cu o aerisire puternica si baterea vinului cu o maturica  - in timpul curgerii - ca sa se distruga agentul patogen (care se distruge in contact cu aerul) si sulfitarea ca la floarea vinului. Vinul odata imbolnavit, supus oricarui tratament curativ, trebuie de indata dat in consum intrucat boala recidiveaza.    

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

    Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina

    Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.

  • Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor

    Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii.

  • Sucul de struguri si vinul rosu au aceleasi calitati?

    Vinul rosu ofera o varietate de beneficii care provin din concentratia ridicata de flavonoizi.


Warning: fopen(cache/4ec5ea8992504674754e4f6384b3ec3b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139