Bonsai - copacei miniaturali

bonsai ficus Carmona

 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

copyright

 

Adevarate bijuterii, bonsaii au inceput sa ocupe un loc tot mai important in preocuparile iubitorilor de plante. Daca pana nu demult notiunea de bonsai te ducea inevitabil cu gandul la exotism si plante inaccesibile, in ultimii ani, aceste minunate plante sunt tot mai vizibile atat pe piata de flori autohtona, cat si in interiorul birourilor si locuintelor personale.

 

Totusi, putini reusesc sa detina un bonsai frumos si sanatos pe o perioada mai lunga de timp, multe exemplare pierzandu-si rapid aspectul decorativ din cauza unei ingrijiri eronate. Desi aparent fara importanta, micile greseli de ingrijire pot avea efecte devastatoare asupra acestor plante. Efectele se manifesta rapid,  la scurt timp dupa achizitionarea lor.

 

Prima si poate cea mai importanta eroare de cultivare este aceea ca multi considera bonsaiul o specie de arbusti pitici. In consecinta posesorii ingrijesc planta dupa sfaturile primite de la alte persoane, de regula amici, rude sau cunoscuti care detin si ei la randul lor bonsai. Ei bine, nu toti bonsaii se ingrijesc la fel, caci acestia nu reprezinta o specie aparte, ci o tehnica speciala de cultivare a plantelor ce apartin unei largi varietati de specii - tehnica ridicata de-a lungul anilor de adevaratii maestrii asiatici la rangul de arta.

 

In functie de specie acestia au nevoie de un anume grad de iluminare. Astfel ca daca o specie ceva mai sensibila la razele puternice ale soarelui de vara va aprecia o locatie semi-umbrita, nu acelasi lucru se potriveste pentru o alta specie, din grupa suculentelor. Un bonsai din aceasta din urma categorie, va suferi foarte mult daca este plasat intr-un loc fara soare sau cu lumina insuficienta.

 

poze bonsai

 

Desi in zonele de provenienta ale acestei tehnici de cultivare -continentul asiatic, sunt foarte rezistenti la factorii externi de clima, in conditiile cultivarii in interior acestia trebuie aclimatizati la conditiile inconjuratoare, in mod treptat. Orice soc puternic in privinta schimbarilor de temperatura sau in privinta schimbarii frecvente a locatiei va produce un stres inutil bonsailor si le va tulbura echilibrul vegetativ.

 

Desi multe specii potrivite a fi cultivate sub forma de bonsai au nevoie de pulverizarea periodica a frunzisului, nu toate tolereaza orice fel de apa si mai ales orice temperatura a acesteia. Mai precis, speciile de plante acidofile, gen azalee, gardenie, camellia sau hibiscus, sunt afectate in mod negativ de apa dura de la robinete, pierzandu-si treptat frunzisul. Utilizarea unei ape usor acide va ajuta plantele sa-si mentina un frunzis sanatos si indirect sa reziste mult mai multa vreme.

 

 

 

In stransa legatura cu apa de udare si de pulverizare a frunzelor se afla si substratul de cultivare pe care multi au tendinta de a-l schimba adesea cu unul obisnuit pentru plante si flori. Un bonsai transplantat intr-un astfel de pamant va fi chinuit de lipsa nutrientilor necesari din sol si mai ales de imposibilitatea fixarii radacinilor in mod corespunzator in respectivul substrat. Pentru a le prelungi viata asigurati-le un substrat de calitate, specific bonsailor, pe care-l puteti gasi la orice magazin de specialitate sau la departamentele de gradina ale marilor marketuri.

 

GradinaMea.ro

copyright

Reproducerea textului fara acordul GradinaMea.ro se sanctioneaza conform legii

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/64a6b413c0f78e63a990558c87069a6c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139