Bujorii Duchesse de Nemours - alb aristocratic

Daca am intalnit adesea in gradini bujori de culoare rosie cei albi sunt rari, mult mai rari, in special o varietate precum Duchesse de Nemours, cu o denumire pe masura elegantei si nuantei intense, de un alb pur, curat, fara pete. Este un bujor de un farmec aparte, pentru ca reuseste sa schimbe radical orice spatiu verde cu florile sale de mari dimensiuni si parfumul dulce, puternic. Varietate longeviva si perfecta atat pentru gradini cat si pentru decoratiuni florale, Duchesse de Nemours a castigat pana acum mai multe premii si distinctii la competitiile internationale de profil, dar este in egala masura un bujor relativ usor de cultivat si intretinut. 
 
Are nevoie de un sol fertil cu drenare buna, mult soare (dar rezista bine si in regim de semi-umbra), se planteaza primavara sau toamna, din septembrie pana la inceputul lui noiembrie, si va inflori pret de 7-10 zile la inceputul verii. Atentie la curentii reci de aer pentru ca este destul de sensibil. Inflorescentele sunt mari, parfumate, rezistente, de un alb intens, foarte curat, in contrast interesant cu frunzisul bogat, de un verde intr-o nuanta mai deschisa. Atingand la maturitate 100 de cm inaltime, se planteaza la jumatate de metru distanta unul de altul pentru ca are nevoie de suficient spatiu. Rezista bine la geruri de -20 de grade Celsius. 
 
Se adapteaza usor climatului din tara noastra si rezista bine la boli si daunatori. Perfecte pentru a fi plantate in gradini, parcuri, pe spatii verzi, solitare sau in grup, pentru a marca o bordura sau alaturi de alte flori in nuante complementare. Daca sunt taiati atunci cand sunt inca imbobociti acesti bujori pot sa reziste in vaza pana la o saptamana. Daca s-au prins in gradina rezista ani de zile, dar trebuie sa indepartati partile uscate ale plantei dupa ce s-au scuturat florile.

Foto: plants.connon.ca

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Mount Shasta, parfum, delicatete si frumusete

  Soi de trandafiri teahibrizi cu boboci mari, de un alb intens, pur, parfum dulce si puternic, Mount Shasta este o alegere excelenta pentru gradini si parcuri, dar si pentru aranjamente florale si buchete destinate ocaziilor speciale.

 • Begoniile Double White, puritate si incantare

  Varietate cu parfum intens de begonie, usor de recunoscut datorita florilor sale duble, mari, de un alb pur, intens, Double White este una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care isi doresc sa adauge gradinii eleganta si rafinament.

 • Prunul columnar Fruttini Skyscraper

  Varietate de prun columnar cu productie anuala buna, rezistenta crescuta la boli si daunatori si relativ usor de ingrijit, acest Fruttini Skyscraper este aspectuos si ofera gradinii un aspect placut in perioada de inflorire, cand se acopera de mici petale de un alb curat, pur.

 • Laleaua Albion Star, alb delicat si eleganta aparte

  Varietate de lalea de un alb crem, delicat, cu mici pete rox, Albion Star atinge la maturitate 20-25 de cm inaltime, asa ca este o alegere buna atat pentru gradini, parcuri, spatii verzi, cat si pentru jardiniere sau ghivece tinute in balcon sau pe terase, unde sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei.

 • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

  Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.