Bujorii Duchesse de Nemours - alb aristocratic

Daca am intalnit adesea in gradini bujori de culoare rosie cei albi sunt rari, mult mai rari, in special o varietate precum Duchesse de Nemours, cu o denumire pe masura elegantei si nuantei intense, de un alb pur, curat, fara pete. Este un bujor de un farmec aparte, pentru ca reuseste sa schimbe radical orice spatiu verde cu florile sale de mari dimensiuni si parfumul dulce, puternic. Varietate longeviva si perfecta atat pentru gradini cat si pentru decoratiuni florale, Duchesse de Nemours a castigat pana acum mai multe premii si distinctii la competitiile internationale de profil, dar este in egala masura un bujor relativ usor de cultivat si intretinut. 
 
Are nevoie de un sol fertil cu drenare buna, mult soare (dar rezista bine si in regim de semi-umbra), se planteaza primavara sau toamna, din septembrie pana la inceputul lui noiembrie, si va inflori pret de 7-10 zile la inceputul verii. Atentie la curentii reci de aer pentru ca este destul de sensibil. Inflorescentele sunt mari, parfumate, rezistente, de un alb intens, foarte curat, in contrast interesant cu frunzisul bogat, de un verde intr-o nuanta mai deschisa. Atingand la maturitate 100 de cm inaltime, se planteaza la jumatate de metru distanta unul de altul pentru ca are nevoie de suficient spatiu. Rezista bine la geruri de -20 de grade Celsius. 
 
Se adapteaza usor climatului din tara noastra si rezista bine la boli si daunatori. Perfecte pentru a fi plantate in gradini, parcuri, pe spatii verzi, solitare sau in grup, pentru a marca o bordura sau alaturi de alte flori in nuante complementare. Daca sunt taiati atunci cand sunt inca imbobociti acesti bujori pot sa reziste in vaza pana la o saptamana. Daca s-au prins in gradina rezista ani de zile, dar trebuie sa indepartati partile uscate ale plantei dupa ce s-au scuturat florile.

Foto: plants.connon.ca

 

Articole asemănătoare