Bujorii Duchesse de Nemours - alb aristocratic

Daca am intalnit adesea in gradini bujori de culoare rosie cei albi sunt rari, mult mai rari, in special o varietate precum Duchesse de Nemours, cu o denumire pe masura elegantei si nuantei intense, de un alb pur, curat, fara pete. Este un bujor de un farmec aparte, pentru ca reuseste sa schimbe radical orice spatiu verde cu florile sale de mari dimensiuni si parfumul dulce, puternic. Varietate longeviva si perfecta atat pentru gradini cat si pentru decoratiuni florale, Duchesse de Nemours a castigat pana acum mai multe premii si distinctii la competitiile internationale de profil, dar este in egala masura un bujor relativ usor de cultivat si intretinut. 
 
Are nevoie de un sol fertil cu drenare buna, mult soare (dar rezista bine si in regim de semi-umbra), se planteaza primavara sau toamna, din septembrie pana la inceputul lui noiembrie, si va inflori pret de 7-10 zile la inceputul verii. Atentie la curentii reci de aer pentru ca este destul de sensibil. Inflorescentele sunt mari, parfumate, rezistente, de un alb intens, foarte curat, in contrast interesant cu frunzisul bogat, de un verde intr-o nuanta mai deschisa. Atingand la maturitate 100 de cm inaltime, se planteaza la jumatate de metru distanta unul de altul pentru ca are nevoie de suficient spatiu. Rezista bine la geruri de -20 de grade Celsius. 
 
Se adapteaza usor climatului din tara noastra si rezista bine la boli si daunatori. Perfecte pentru a fi plantate in gradini, parcuri, pe spatii verzi, solitare sau in grup, pentru a marca o bordura sau alaturi de alte flori in nuante complementare. Daca sunt taiati atunci cand sunt inca imbobociti acesti bujori pot sa reziste in vaza pana la o saptamana. Daca s-au prins in gradina rezista ani de zile, dar trebuie sa indepartati partile uscate ale plantei dupa ce s-au scuturat florile.

Foto: plants.connon.ca

 

Articole asemănătoare

 • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

  Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.

 • Rododendronul Hania

  Cu numeroase flori mari, in doua culori, cu nuante pastelate, de la alb pur la un roz intens, in contrast interesant cu frunzele de un verde inchis si textura lucioasa, aceasta varietate de rododendron este una dintre cele mai bune alegeri daca vreti un arbust usor de intretinut, nu foarte inalt, rezistent atat la boli si daunatori cat si la vremea rece sau seceta.

 • Hortensiile Harmony

  Printre soiurile de hortensii aceste Harmony ies in evidenta din prima clipa datorita inflorescentelor de un alb curat - veti gasi si exemplare cu flori de un alb stins spre crem - numeroase, dispuse in ciorchini ascutiti ce pot atinge pana la 30 de cm lungime si 20 de cm la baza, cu frunze mari, carnoase, late.

 • Laleaua Silk Surprise, eleganta in tuse alb si roz

  Un soi rar de lalele, aceste Silk Surprise se numara printre rarele varietati bicolore, petalele cu textura fina si catifelata fiind marcate de pete alb si roz.

 • Bujorul White - albul pur pentru gradini superbe

  Flori mari, duble, de un alb pur, intens, usor de cultivat si intretinut