Bumbacul: este cu adevarat o textura sanatoasa?

Bumbacul reprezinta una dintre cele mai indragite fibre textile din intreaga lume. Stim insa cum este recoltata aceasta planta? Ce eticheta ar trebui sa contina ambalajul pentru a fi siguri de calitatea produsului?

Mai mult de 20 milioane de oameni traiesc din prelucrarea bumbacului. Persoanele din tarile in care aceasta industrie ocupa locurile de frunte primesc anual din partea conducerii subventii in valoare de miliarde de dolari.

In Stalele Unite ale Americii bumbacul se prelucraza pe suprafete imense si este recoltat de masinarii performante. In schimb, locuitorii din satele africane aduna “aurul alb” cu mana, obtinand un castig de cativa centi pe zi. Conform datelor furnizate de Organizatia UNICEF milioane de copii lucreaza zilnic pe plantatiile de bumbac. Spre exemplu, in Uzbekistan elevii – peste 2 milioane – trebuie sa ajute la recoltarea bumbacului.

Pentru a-I sprijini pe micii fermeri din Africa si Asia, producatorii ar trebui sa se ocupe de comertul echitabil, corect si sa cumpere textile din bumbac BIO. Acestea nu sunt mai scumpe fata de hainele din bumbac traditional sau conventional care se gasesc in foarte multe magazine online si nu numai.

Bumbacul crescut in mod traditional trebuie stropit impotriva daunatorilor de pana la 20 de ori pe an. Aproximativ 25% din insecticidele folosite in intrega lume si 11% din pesticide sunt utilizate in vederea cultivarii acestei plante. Dupa un calcul estimativ s-a constata ca pentru productia unui singur tricou din bumbac este nevoie de o cantitate de 150 g de otrava.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Bauturi alcoolice neobisnuite

    Bakon Vodka (SUA): producatorii o promoveaza ca pura si racoritoare, fara sa uite sa adauge ca gustul principal este cel de... bacon. Este facuta din cartofi (spre deosebire de alte retete care folosesc cereale), recomandata pentru orice cocktail daca doriti un gust cu adevarat special, fara chimicale sau alti aditivi de gust. In final, dupa cum ne garanteaza si site-ul oficial, rezultatul este vodca de calitate, cu un gust de bacon.

  • Vitamine de toamna: C, A, E si B6

    Necesarul zilnic de vitamine nu variaza doar in functie de varsta, de mediul in care traim si de munca noastra, in aceeasi masura este influentat de anotimpul pe care il parcurgem.

  • Clatite umplute cu branza dulce si spanac

    Clatitele, delicioase fie ca au umplutura dulce ori nu, sunt intotdeauna preferate de multi. Reteta pe care vi-o propunem este una simpla si gustoasa, pentru o alimentatie cu adevarat sanatoasa: clatite umplute cu branza dulce si spanac.

  • Reteta chinezeasca de piept de pui cu susan

    Preparat intr-o maniera simpla, pieptul de pui cu susan este cu adevarat o mancare deosebita. Semintele de susan au o valoare energetica mare, contribuind astfel la problemele de nutritie.

  • Fast food-ul poate fi sanatos

    Mancarea oferita de fast food-uri este ieftina, te saturi usor dupa ce o consumi si are si un gust bun. Daca obisnuiti deseori sa mancati in oras, optiunea cea mai convenabila este mancarea preparata de fast food-uri. Din nefericire nu este mereu si o optiune sanatoasa.