CROCUS

CROCUS- Stanjenel 

STANJENEL, SOFRAN

Familia: Iridaceae
Aspect: ierbos
Perioada de inflorire: primavara, toamna
Expunere: plina lumina
Udare: medie

Originare din Europa si Asia, sunt potrivite si pentru cultivarea in ghivece sau in jardinierele de pe pervaz. Florile au forma unei cupe, cu petale ascutite sau rotunjite, in nuante diverse: rosu, galben, alb, bicolore, cu puncte si striatii. Unele infloresc primavara, altele toamna.

Cultivare: Pentru cultivarea in ghiveci folositi un compost format din pamant fertil, frunze putrezite si nisip. Bulbii trebuie ingropati la o adancime de 8 cm. Cei care infloresc primavara se planteaza la inceputul toamnei, iar cei care infloresc toamna, in luna august.

Reproducere: Inmultirea se face prin transplantarea bulbilor care cresc la baza bulbilor principali.

Pericole: Pastrati bulbii intr-un loc uscat, iar daca raman in pamant trebuie udati cu prudenta si asigurati-le un drenaj perfect pentru ca ar putea sa putrezeasca.

Specii si varietati: Crocus chrysanthus, originara din Grecia si Turcia, este ideal pentru ghivece. Culoarea florilor variaza de la galben-palid pana la galben-portocaliu.
Crocus flavus este o specie robusta cu flori galben-portocalii.
Crocus sieberi infloreste la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii.
Crocus speciosus originar din Europa de Sud-Est si din Asia, infloreste toamna si are flori de culoare albastre-violet. 
 

Articole asemănătoare

  • Liliacul Madame Lemoine - puritatea albului

    Una dintre cele mai frumoase si rezistente varietati de liliac, se face remarcat imediat datorita albului intens, pur al numeroaselor inflorescente care acopera fiecare tufa, fiind perfect pentru gradini, parcuri, spatii verzi, delimitarea unor alei.

  • Allium Caeruleum

    De o culoare mai rar intalnita in gradini si cu flori mari, este una dintre alegerile mai putin obisnuite pentru spatiile verzi pe care le vreti sa iasa in evidenta din prima clipa.

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.

  • Povestea Crocusului olandez

    Genul Crocus apartine familiei irisului si numara aproximativ 90 de specii perene, adaptate la cele mai variate conditii din natura. Unele plante infloresc toamna, altele indeplinesc conditia de vestitori ai primaverii, iar o a treia categorie sfideaza chiar si cel mai rece anotimp.

  • Cele mai interesante condimente ale lumii

    Condimentele sunt esentiale daca dorim ca preparatele noastre sa aiba un gust aromat, desavarsit