Liliacul Madame Lemoine - puritatea albului

Una dintre cele mai frumoase si rezistente varietati de liliac, se face remarcat imediat datorita albului intens, pur al numeroaselor inflorescente care acopera fiecare tufa, fiind perfect pentru gradini, parcuri, spatii verzi, delimitarea unor alei. Este un liliac parfumat, mireasma fiind intensa, cu note dulci, exotice, iar contrastul cromatic dintre coloritul florilor si verdele lucios al frunzelor il face o alegere inspirata pentru oricine. Si cum ciorchinii de flori albe rezista pana la patru saptamani va veti bucura multa vreme de frumusetea sa. Iar numele nu este intamplator, ci un omagiu adus sotiei lui Victor Lemoine, creatorul mai multor soiuri hibride frantuzesti, repede adoptate in toata lumea de cei care iubesc liliacul. 
 
Se planteaza primavara sau toamna intr-un loc ferit de curentii reci de aer, pamantul ideal fiind fertil si cu scurgere buna, si se uda frecvent dar in cantitati moderate dupa ce arbustul a fost fixat in sol. Prefera zonele insorite dar se poate adapta si la un regim mai umbrit, dar atunci va avea mai putine inflorescente si acestea vor fi de un alb crem. Cum la maturitate o tufa de Madame Lemoine poate atinge trei metri inaltime si chiar se intinde mai mult in lateral trebuie de la bun inceput sa alegeti un loc unde va avea suficient spatiu. Rezista bine la ger sau perioade secetoase, radacinile sunt puternice, viguroase, si dintre soiurile de liliac este unul dintre cele mai longevive, chiar daca nu necesita lucrari de intretinere deosebite. Este de preferat sa plantati mai multi arbusti Madame Lemoine pentru a alcatui un gard viu interesant, dar la fel de bine se adapteaza in prezenta altor varietati de liliac. 

Foto: crocus.co.uk

Articole asemănătoare

 • Liliacul Primrose

  Liliacul ramane una dintre cele mai populare alegeri pentru gradina, deoarece este relativ usor de ingrijit si plantat, rezista mult in timp, inflorescentele sunt viu colorate, cu un parfum ce domina totul si transforma orice colt si orice spatiu intr-un spectacol de prospetime si eleganta.

 • Hortensiile Harmony

  Printre soiurile de hortensii aceste Harmony ies in evidenta din prima clipa datorita inflorescentelor de un alb curat - veti gasi si exemplare cu flori de un alb stins spre crem - numeroase, dispuse in ciorchini ascutiti ce pot atinge pana la 30 de cm lungime si 20 de cm la baza, cu frunze mari, carnoase, late.

 • Bujorii din soiul Madame Gaudichau

  Bujorii Madame Gaudichau au nevoie de un sol fertil, cu drenare buna si bogat in humus, dar se pot adapta si unui regim de semi-umbra.

 • Trandafirul Peace

  Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de trandafir hibrid, cunoscut in trecut sub numele de "Madame A. Meilland", este un soi de o delicatete cromatica extraordinara, imbinand intr-o singura inflorescenta galbenul palid, albul pur si rozul care apare la extremitatea petalelor, practic mai multe nuante in aceeasi floare.

 • Florile in Feng Shui

  Pline de culoare si parfum, folosite pentru a infrumuseta orice spatiu interior sau pentru beneficiile medicinale, florile nu puteau lipsi din Feng Shui, aducand in locuinta fiecaruia energie, creativitate, vitalitate, un plus de prospetime si frumusete. Asa cum era de asteptat fiecare floare va avea semnificatia proprie in Feng Shui. Unele vor aduce intelegerea intre soti si iubirea in interiorul caminului, altele succesul in afaceri sau echilibrul sufletesc, norocul sau creativitatea. Esential este nu doar sa stiti ce va doriti, dar si ce floare va poate aduce indeplinirea dorintei, in conformitate cu principiile Feng Shui.