Caisele si tratamentele naturiste

\"\"Vitaminele C, B1, B2, B3, vitamina A, antioxidanti, magneziu, potasiu, calciu, putine calorii si un gust delicios, totul intr-o singura caisa, unul dintre cele mai populare fructe, iubit deopotriva de cei mari si cei mici. Dincolo de aroma, cruda sau sub forma de sirop, gem, in retete de prajituri sau in compoturi, caisele sunt usor de digerat, indicate in curele de slabire, ajuta la regenerarea sistemului nervos si se recomanda in cazurile de anemie si oboseala cronica. Mancate atunci cand este sezonul lor, proaspete sau cumparate din magazine gata uscate, sunt un desert sau o gustare recomandate pentru orice varsta, fie ca le consumam ocazional, fie ca le alegem pentru o cura de caise ce va combate simptomele anumitor afectiuni. Se recomanda pentru o cura intensiva sa consumati zilnic intre 500 de grame si un kilogram de caise, cantitate impartita in gustari luate cu 30 - 45 de minute inainte de mesele principale. Puteti urma aceasta cura, cu puternic efect detoxifiant si regenerant, pret de sapte pana la zece zile. In locul caiselor proaspete puteti cumpara si varietatea uscata, cu un gust mai dulce, dar tot cele proaspete sunt cele mai bune. 
 
Dar in afara fructului samburele de caisa este un adevarat depozit de minerale si substante nutritive. Pastrati si uscati sau cumparati din magazine, gata ambalati, miezul samburilor de caise ar fi gustarea ideala intre mese, pentru un plus de energie, minerale, vitamine, substante nutritive si un gust delicios. Esential: nu uitati ca samburii de caise contin o cantitate mica de cianura, asa ca (cel putin teoretic) consumul excesiv este periculos pentru sanatate chiar si in cazul persoanelor adulte. Intrebati medicul inainte de a incerca o cura de samburi si consumati caise crude pana atunci. La fel de bune sunt si sucurile, siropurile, gemurile sau compotul de caise, desi in ultimele doua cazuri tratarea termica a redus nivelul de substante nutritive. 
 
Retete naturiste 
 
- caisele crude sunt tonice, astringente, recomandate a fi consumate pentru combaterea tulburarilor stomacale, asteniilor, insomniei cronice, fiind utile chiar si in cazul depresiilor
- au si efect antioxidant si anti-inflamator si ajuta in scaderea riscului de infarct miocardic, in prevenirea gutei si pentru scaderea colesterolului
- consumul de caise crude ajuta si la reglarea digestiei si prevenirea problemelor stomacale
- samburii uscati de caise sunt recomandati pentru imbunatatirea starii sistemului nervos si a memoriei (mancati in fiecare zi cativa samburi uscati de caisa) dar nu mai mult de doua saptamani, urmate de o pauza. Sunt asadar indicati in perioadele de efort intelectual intens - examente, testari - in locul sau pe langa produsele din farmacii
- potrivit unor cercetari recente consumul regulat de samburi de caise ajuta la prevenirea si chiar combaterea unor forme de cancer, precum cel de plamani sau de san, un adjuvant util si recomandat
- samburii uscati mai sunt folositi in terapiile naturiste pentru a regla tensiunea arteriala, pentru a regenera tesuturile si sistemul circulator si a preveni imbatranirea prematura a pielii
- pentru a preveni problemele respiratorii (bronsite, astm, tuberculoza) puteti consuma in fiecare an miez de samburi uscati de caisa, cativa pe zi, pret de 30 - 60 de zile 
- sucul proaspat stors de caise este recomandat copiilor, convalescentilor (in special dupa gripe insotite de febra), celor cu deficit de vitamine in organism

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare