Calathea (C. Makoyana)

Denumire stiintifica
Calathea (C. Makoyana)

Denumire populara
Planta paun, Ferestrele catedralei

Specii si varietati
C. makoyana, C. lubbersii, C. picturata, C. ornata, C. insignis, C. zebrina

C. Makoyana este considerata cea mai frumoasa specie a acestui gen. Poate atinge inaltimea de 40-50 cm. Frunzele sunt mari, sustinute de petioli rigizi, de culoare rosie, cu limbul ferm, oval sau lanceolat, usor asimetric. Culoarea frunzelor este verde deschis, cu nuanta argintie, fiind marcate, de-a lungul nervurilor secundare, de pete alungite, de marimi diferite, verde-oliv pe fata superiaora si purpurii pe reversul frunzelor.

Ingrijire
Cea mai delicata operatiune o constituie udarea: pamantul trebuie mentinut reavan, iarna apa trebuie sa fie caduta, daca pamantul se usuca este necesara introducerea ghiveciului intr-o cada cu apa. In perioada verii planta se pulverizeaza zilnic cu apa nu prea rece. Fertilizarea se aplica bilunar, primavara si vara, cu solutii slabe de ingrasamant. Transplantarea se executa la interval de 2-3 ani, in timpul primaverii.

Articole asemănătoare

 • (P) Grădini care merită vizitate dacă câștigați la loto

  Ce ați face dacă ați câștiga la loto? De multe ori răspunsul la această întrebare este standard: aș călători în jurul lumii. De aici încolo, însă, visele diferă. Unii dintre participanții la tragerile loteriilor din patru zări știu exact care ar fi itinerariul dacă ar intra în posesia unei sume imense de bani.

 • Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C

  Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.

 • Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

  Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur

 • Fructele cu continut bogat de vitamina C previn racelile

  Consumul de fructe este recomandat si in sezonul rece, deoarece fructele pe care le avem la indemana iarna au un continut bogat de vitamina C si pot preveni racelile.

 • Papaya - bogat in beta-caroten si vitamina C

  Fructul de papaya este recomandat tuturor mai ales pentru cantitatea insemnata de antioxidanti. Contine mai mult beta-caroten decat morcovul si mai multa vitamina C decat fructul de kiwi