Campsis radicans

campsis radicans flava

campsis radicans

Denumire populara: trambita, trompeta cataratoare, trompeta de Virginia
Denumiri stiintifice sinonime: Tecoma radicans, Bignonia radicans
Familie: Bignoniaceae
Tip: vita cu frunze cazatoare
Ritm de crestere: rapid
Inaltime: 6-13 metri, depinde daca vitele sunt antrenate pe spalier
Diametru: se recomanda ca vitele sa se planteze la 30-38 cm distanta
Expunere: plin soare sau partial umbra; are nevoie de cel putin o jumatate de zi de soare pentru a inflori
Udare: regulata, cu doze suplimentare, daca e nevoie; este toleranta la seceta
Sol: tolereaza toate tipurile de sol

campis radicans 1

Descriere
Spectaculoasa si exotica, Campsis radicans este o vita cataratoare care produce foarte multe flori in forma de trompeta, de culoare rosie, galbena sau portocalie. Vita este perfecta pentru pergole, peretii casei orientati spre sud si/sau garduri. Planta este moderat de viguroasa si rezistenta la temperaturile din multe zone.

campsis radicans 2Ingrijire si cultivare
Campsis radicans este o vita foarte usor de cultivat, care nu are preferinte in ceea ce priveste tipul de pamant in care este plantata, atata timp cat radacinile nu ii stau permanent in pamant imbibat cu apa. Taierile de formare sau de reducere a numarului de corzi pe vita sunt benefice.

Se poate spune despre Campsis radicans ca nu este pretentioasa deloc - tolereaza bine vantul puternic si pamantul destul de lipsit de substante nutritive; cel mai bine infloreste daca este amplasat intr-o zona cu plin soare; lastarii tineri fac flori. Poate fi considerata o planta invadatoare, pentru ca face multi lastari in jurul tulpinii principale.

Campsis radicans este o vita care se dezvolta foarte rapid si ocupa foarte mult spatiu, asa ca va avea nevoie de destul loc in jurul ei pentru a isi intinde coardele. Frunzele apar tarziu, dar pentru cei care apreciaza florile minunate ale acestei vite, infrunzirea tarzie nu este o problema. Vita poate pierde din coarzi dupa perioadele mai reci, dar in timp isi va reveni.

Plantarea
Semintele se aseaza in tavite, ghivece sau alte rasadnite, in pamant de buna calitate si intr-un loc cald, in care temperatura sa fie mentinuta la 20-25 grade Celsius. Pamantul trebuie sa fie bine drenat; semintele trebuie acoperite de un strat foarte fin de pamant - mare atentie, pentru ca semintele au nevoie de lumina pentru a germina. Semintele se pot pune la germinat din februarie pana in iulie. Uneori se poate intampla sa incolteasca mai greu, dar de obicei, daca nu apar frunzele sau lastarii in 8 saptamani, atunci semintele trebuie scoase (daca nu cumva s-au deteriorat) si puse intr-un loc racoros, eventual la frigider, pentru 3 saptamani.

Cultivare
Rasadurile trebuie transplantate cand sunt destul de mari cat sa poata fi manuite; alegeti ghivece de 7,5 cm diametru. Dupa cateva luni, cand ghemul de radacini a consumat tot spatiul, planta trebuie mutata intr-un ghiveci de 13 cm in diametru pentru a se putea dezvolta destul incat sa poata fi plantat in gradina.

Ingrijire
Campsis radicans prefera solurile bine drenate, cu mult compost si un loc ferit de razele soarelui la amiaza. Au nevoie de ceva pe care vitele sa se urce si de care sa fie legate inca din primele faze de dezvoltare.

Inmultire
- divizarea radacinilor, inclusiv a lastarilor;
- butasii din lemn tanar sau batran (lasati locul unde a fost facuta taietura sa se usuce inainte de a planta in pamant lastarul);
- prin seminte, sadite direct afara, toamna, sau in interior, in rasadnite (tecile trebuie lasate sa se usuce pe planta si dupa aceea trebuie scoase semintele; daca sunt curatate cum trebuie, acestea pot fi pastrate pentru mai mult timp);
- marcotaj.

Boli si daunatori
Nu exista boli sau insecte care sa aduca daune notabile plantei.

Cultivari
Atropurpurea (scarlet), Crimson Trumpet (deep red), Flava (yellow), Minor (smaller; orange and scarlet), Praecox (scarlet), Speciosa (more shrubby; deep orange red), Madame Galen (orange), Variegata (orange).

Articole asemănătoare

 • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

  Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,

 • Frumusetea florilor din gradina noastra

  Cu totii suntem fascinati de frumusetea si delicatetea florilor. In propria gradina ne simtim ca intr-o oaza de liniste, ne imaginam

 • Plante exotice la Gradina Botanica Vasile Fati

  Sunteti pasionati de botanica si nu aveti posibilitatea de a intreprinde o excursie pentru a admira minunatele specii exotice? Nu va intristati, puteti face acest lucru mergand in orasul Jibou din judetul Salaj.

 • Garduri imbracate in verde

  Garduri imbracate in verde - si nu numai in verde. Aceasta este moda anului 2008 si de departe moda anului ce va veni. Caprifoi, clematatite sau zorele ... sunt cateva alegeri.

 • Aeschynantus radicans - o planta excentrica

  Planta perena, cu aspect de liana, cultivata adesea in ghivece suspendate, datorita portului pendent pe care-l afiseaza. Considerata o excentrica frumoasa cu flori rosii delicate si frunzis atragator ce poate ajunge la maturitate la 40-50 cm lungime.