Capsicum

ardei iute ornamentalArdei iute ornamental

Familia Solanaceae.
Aspect arbust Perioada de inflorire-iunie
Expunere-multa lumina


Originar din America de sud, genul Capsicum include si ardeii grasi, gogosarii si ardeii iuti. Ardeii iuti ornamentali sunt plante anuale cultivate penrtu efectul decorativ al fructelor.

 

 


Cultivarea
Infloreste in preajma lunii iunie, florile fiind mici si albe. Prefera un sol format dintr-un compost bun si fertil situat intr-o zona bine iluminata indeosebi in momentul coacerii fructelor, temperatura putand varia intre 16 si 21 grade Celsius.
Planta ajunge la apogeul sau decorativ la sfarsitul verii si toamna in cazul in care temperatura nu scade sub 10 grade Celsius.
In momentul in care fructele incep sa se ofileasca planta poate fi smulsa din pamant.


Udarea
Se va uda din abundenta adaugand in apa putin fertilizant lichid o data pe saptamana.


Reproducerea
In lunile februarie-martie se planteaza semintele intr-o rasadnita ce se va mantine umeda la o temperartura de 18-21 de grade Celsius. Spre sfarsitul lunii martie transplantati rasadurile in vase separate cu pamant de aceeasi calitate.


Potentiale pericole si precautii:
Poate fi atacata de aleuroide, mici insecte cunoscute sub numele de musculite albe, care pot fi indepartate cu insecticide si de paianjenii rosii ce pot aparea in conditii de uscaciune a aerului. Ridicarea umiditatii si folosirea unui acaricid vor inlatura si acest neajuns.


Varietati: Capsicum annum are frunzele de culoare verde albastrui, inguste, stralucitoare si lanceolate, foarte dese. Flori mici si albe, fructele rosii si conice cu un efect foarte decorativ. Exista multi hibrizi cu fructe galbene sau rosii. Prin incrucisarea lor sau obtinut hibrizi gen "Bonfire" cu fructe initial galbene ce devin ulterior rosii; "Red cherry", "Yellow cherry", "Fips" cu fructe care din verzi devin portocalii si ulterior rosu inchis; "Fiesta" cu fructe conice indreptate in sus de 5 cm lungime de culoare rosie la maturitate.

Articole asemănătoare

 • Primavara timpurie pe pervazul ferestrei

  Cand vremea de afara se dezlantuie pe la sfarsit de Ianuarie, impiedicand in gradina orice fel de activitate, in locuinta oportunitatile sunt multiple. Puteti incepe cultivand de exemplu paprica sau rosii.

 • Gogosarii combat cancerul de san

  Gogosarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari si carnoase, frecvent intrebuintat in bucataria romaneasca si nu numai. Indiferent de culoarea lor, legumele sunt extrem de hranitoare, oferind organismului cantitati semnificative de

 • Ingrijirea ardeilor grasi

  Ardeiul gras(Capsicum annuum) se numara printre cele mai intrebuintate legume de pe teritoriul Romaniei si difera de ruda sa iute atat prin gust, aspect, forma, cat si prin modul de utilizare.

 • Decor interior la inceput de toamna

  Alegeti plante cu flori sau fructe frumos colorate ori exotice orhidee, considerate uneori, in mod exagerat, greu de ingrijit.

 • Picanterii in gradina: ardeii iuti

  Ardeii iuti (Capsicum annuum) sunt plante anuale excelente pentru a fi plantate atat vara in gradina cat si ca plante ornamentale in interiorul locuintelor. Daca sunt crescute in vase, le puteti aduce la interior inainte de primul inghet si va puteti bucura in continuare de fructele lor pe durata lunilor de iarna