Decor interior la inceput de toamna

kohleria

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Pentru a ne inviora locuinta dupa o vara caniculara sau pentru a ne completa colectia afectata de pierderile suferite in concediu, haideti sa pornim in cautarea unor plante deosebite, potrivite acestui bland inceput de toamna.

 

 

Prima categorie din care putem alege este cea a plantelor cu fructe colorate. Astfel gasim: Nertera granadensis - micuta si rotunda cu bobite portocalii, Calamondin, Kumquat si alte citrice cu fructe decorative, Capsicum annuum - cu mici ardei colorati in rosu, galben, oranj si vinetiu, Solanum - cu bobitele sale rosii sau negre si Ardisia crenata - arbust ornamental prin frunze si fructele rosii dispuse in umbele la jumatatea plantei.

Nu au nevoie de o ingrijire exagerata, o udare adecvata si asigurarea unui spatiu bine aerist fiind cerintele de baza ale plantelor din aceasta categorie.

 

 

 

Un alt grup de plante catre care ne putem indrepta atentia, in aceasta perioada, este cel al plantelor cu flori care au stagnat din inflorire, pe perioada verii, datorita temperaturilor foarte ridicate. Streptocarpus, Gloxinia, Saintpaulia, Episcia, Kohleria si Achimenes sunt doar o parte a gesneriaceelor ce ne vor bucura iar cu flori pana la venirea frigului si a iernii. Pentru acestea este insa nevoie de un pic mai multa atentie, mai ales in privinta umiditatii atmosferice pe care o necesita, a ventilatiei corespunzatoare si a aplicarii atente de fertilizatori.

 

 

orhidee phalaenopsis

 

Dar ne putem imbogati colectia de plante si cu exemplare ceva mai exotice din diverse specii de orhidee, considerate uneori, in mod exagerat, greu de ingrijit. Ne putem orienta catre speciile cu inflorire de sezon cum sunt: Cattleya - cu flori mari si viu-colorate, Cymbidium - care abia incep sa infloreasca, Dendrobium - cu flori in forme foarte diverse, Miltonia si Miltoniopsis - cu flori in forma de pansele, Phalaenopsis - orhideea fluture sau Oncidium - cu florile mici avand petale cu margini crete si dantelate.

Va trebui sa le acordam insa ceva mai multa atentie, atat la modul de administrare al apei si  la pulverizarea frunzelor dar mai ales la aerisire si la pozitionarea intr-o locatie propice, fara a le mai misca prea mult din loc.

 

 

Orice alegere am face, va fi nevoie de atentie la selectarea plantelor, la alegerea unor exemplare sanatoase si florifere si, mai apoi, la atentia acordata in perioada de acomodare cu noul mediu. Pana la venirea iernii vom avea astfel parte de flori frumoase si deosebite.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

 • Musaca cu piept de pui

  La inceput de februarie gandul la caldura verii este probabil mai ademenitor ca oricand pe parcursul anului. Dar pana atunci, cu mult mai ademenitoare ne pare caldura ce o elibereaza in aer musacaua cu piept de pui scoasa din cuptor.

 • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

  Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

 • Masca de primavara. Masca de curatire pentru fata si corp

  La inceput de primavara, corpul si pielea noastra au nevoie de o detoxifiere si de o exfoliere, pentru a ne simti si a arata in forma. Reteta propusa este o masca realizata cu tarate de grau si miere de albine.

 • Sfaturi pentru lunile de toamna

  In timpul lunilor de toamna trebuie sa aveti grija sa respectati cativa pasi simpli pentru a avea o gradina sanatoasa si curata la primavara. Florile va vor multumi pentru grija pe care le-o purtati inflorind placut.

 • Legume de toamna la cuptor

  Pentru ca suntem inca intr-un anotimp minunat, numit toamna, va propun o reteta simpla de legume de toamna la cuptor.