Capsunile, putin diferite de cum le stim


Botanic vorbind capsunile fac parte din acelasi gen cu merele si prunele. Numele latin Fragraria a insemnat la origine “parfumat” si s-a transmis pana astazi atat in limba italiana (Fragola) cat si in romana (Fragi). Prin urmare, pot fi considerate printre cele mai specifice fructe care au crescut de-a lungul timpului pe teritoriul nostru.

Locuitorii imperiului Roman credeau despre capsuni ca indeparteaza melancolia si combat inflamatiile, febra, pietrele la rinichi si respiratia urat mirositoare. Chiar daca unele idei ale stramosilor nostri nu s-au dovedit valabile, capsunile au propriile merite. In 100 g de fructe se ascund 50 de calorii si multe vitamine si minerale necesare organismului.

Specialistii estimeaza ca 8 capsuni contin laolalta mai multa vitamina C decat o portocala, ceea ce inseamna 140% din cantitatea zilnica recomandata. Desi un studiu arata ca dozele mari de vitamina C conduc la depresie, alte studii sugereaza ca aceasta ofera protectie impotriva poliartritei.

Culoarea rosie se datoreaza flavonoizilor, substante implicate in scaderea colesterolului “rau” din organism. Intr-un test, subiectii care au consumat alimente bogate in nitrati, precum capsunile, au ars o cantitate de 100 de ori mai mare grasimi decat ceilalti, inainte de a face sport.  Acidul care se regaseste in fructe actioneaza ca un inalbitor natural pentru dinti.

Sucul de capsuni amestecat cu miere constituie un remediu foarte bun pentru arsurile cauzate de soare. Zonele afectate se maseaza cu acest amestec apoi se clatesc cu apa calduta si sucul provenit de la o lamaie. 

Rezultatele unui studiu au clasat capsunile pe locul 1 dintre 8 alimente care ajuta la evitarea decesului cauzat de cancer. Persoanele care consuma capsuni in mod regulat prezinta un risc de trei ori mai mic de a face cancer, gratie continutului de elagitanin.

Dintre europeni, englezii si francezii ar putea fi cei mai mari iubitori de capsuni. In secolul al XIV-lea, regele Carol al V-lea a ordonat sa fie crescute 12,000 de capsuni in Gradinile Regale de la Louvre, fapt implinit dealtfel de servitorii curtii. Mai bine de 53% dintre copiii cu varste de pana in 9 ani recunosc capsunile drept fructele lor preferate. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume pentru o minte sanatoasa

    Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.

  • Cinci citrice pentru un desert de vara

    Portocalele rosii sunt zemoase, cu un gust mai acrisor decat portocalele obisnuite, si cu siguranta multi suntem obisnuiti mai curand cu sucul la cutie decat cu fructul in sine. Sunt portocale bune si pentru prajituri sau tarte, acele note putin acide, racoritoare, facandu-le sa aiba un gust cu adevarat aparte.

  • Intretinerea gradinii in prima luna din an

    Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

  • Anghinarea, aliment cu proprietati de medicament

    Anghinarea este unul dintre cele mai generoase daruri pe care ni le pune la dispozitie natura. Fiarta, preparata la abur sau consumata cruda in salata, cu putin ulei de masline si cativa stropi de otet balsamic, ea contribuie esential la sanatatea organismului.

  • Cum sa creezi un microclimat in gradina ta

    Este cunoscut si acceptat de botanisti faptul ca pentru o dezvoltare optima plantele necesita de cele mai multe ori conditii de mediu diferite de la o specie la alta, datorita zonelor climatice de provenienta diferite.


Warning: fopen(cache/7262d19c822250a5a1a753fcecb1b21f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139