Cartofii Mayan Gold

Soi mai rar intalnit de cartofi originar din Peru, foarte apreciat de bucatarii cu experienta pentru gustul lor placut, textura usor cremoasa si notele exotice, amintind de gustul miezului crud de nuca, acest Mayan Gold sunt cartofi foarte buni prajiti sau copti, ca garnitura sau gustare. Sunt destul de usor de recunoscut datorita formei alungite, coaja este subtire si de un galben deschis, pulpa tare, cu miros placut, usor aromat, suporta bine depozitarea si transportul. Usor de plantat si intretinut, cu o buna rezistenta nativa la boli si daunatori, sunt cartofi care pot fi cultivati in gradina sau intensiv, foarte buni pentru o gama larga de retete.

Se vor planta de la inceputul primaverii pana in luna mai (daca vremea o permite) intr-un loc unde sa aiba un sol cu drenare buna, fertil, afanat si bine curatat in prealabil de buruieni si pietris, aflat pe cat posibil in bataia soarelui (cartoful are nevoie de multa lumina si caldura), iar cuiburile trebuie udate frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa. Cultura de cartofi Mayan Gold poate fi fertilizata cu ingrasaminte organice pentru o recolta anuala cat mai buna. De altfel este o varietate cu o buna productie anuala chiar si in lipsa unor tratamente de intretinere costisitoare.

Foto: fruithillfarm.com

Articole asemănătoare

 • Cartofii in medicina naturista

  Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni.

 • Irisul Gold Bound

  Iris de o eleganta frumusete, cu petale mari de un alb pur, Gold Bound poate fi plantat in gradina sau poate fi cultivat in ghivece si jardiniere, atragand imediat atentia datorita culorii si prospetimii sale.

 • Trandafirul catarator Handel

  Varietate de trandafir catarator originara din Statele Unite, unde a inceput sa fie cultivata din 1960, castigand in 1975 si prestigioasa Portland Gold Medal, Handel este o alegere foarte buna pentru parcuri si gradini, mai ales daca nu aveti foarte mult spatiu

 • Laleaua Gold Fever, o alegere excelenta pentru mai multa culoare

  Cu inflorescentele sale de un galben intens, luminos, acest soi de lalea este o inspirata optiune atat pentru gradini si parcuri, cat si pentru a fi crescuta intr-un ghiveci sau jardiniera.

 • Nectarinele Red Gold

  Unul dintre cele mai apreciate soiuri de nectarine, Red Gold este relativ usor de cultivat si intretinut, se adapteaza rapid solului si conditiilor climatice din tara noastra, iar fructele sunt rotunde, cu pulpa zemoasa si parfumata, gust dulce si aromat, iar coaja este de un portocaliu inchis cu pete rosii, de nuanta inchisa, tot mai mari pe masura ce se coc.