Cartofii Mayan Gold

Soi mai rar intalnit de cartofi originar din Peru, foarte apreciat de bucatarii cu experienta pentru gustul lor placut, textura usor cremoasa si notele exotice, amintind de gustul miezului crud de nuca, acest Mayan Gold sunt cartofi foarte buni prajiti sau copti, ca garnitura sau gustare. Sunt destul de usor de recunoscut datorita formei alungite, coaja este subtire si de un galben deschis, pulpa tare, cu miros placut, usor aromat, suporta bine depozitarea si transportul. Usor de plantat si intretinut, cu o buna rezistenta nativa la boli si daunatori, sunt cartofi care pot fi cultivati in gradina sau intensiv, foarte buni pentru o gama larga de retete.

Se vor planta de la inceputul primaverii pana in luna mai (daca vremea o permite) intr-un loc unde sa aiba un sol cu drenare buna, fertil, afanat si bine curatat in prealabil de buruieni si pietris, aflat pe cat posibil in bataia soarelui (cartoful are nevoie de multa lumina si caldura), iar cuiburile trebuie udate frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa. Cultura de cartofi Mayan Gold poate fi fertilizata cu ingrasaminte organice pentru o recolta anuala cat mai buna. De altfel este o varietate cu o buna productie anuala chiar si in lipsa unor tratamente de intretinere costisitoare.

Foto: fruithillfarm.com

Articole asemănătoare

  • Nectarinele Red Gold

    Unul dintre cele mai apreciate soiuri de nectarine, Red Gold este relativ usor de cultivat si intretinut, se adapteaza rapid solului si conditiilor climatice din tara noastra, iar fructele sunt rotunde, cu pulpa zemoasa si parfumata, gust dulce si aromat, iar coaja este de un portocaliu inchis cu pete rosii, de nuanta inchisa, tot mai mari pe masura ce se coc.

  • Muzeul cartofilor prajiti

    Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti.

  • Cartofii albi Impala

    Cu siguranta mai putin cunoscuti pentru numele soiului, acesti cartofi albi originari din Olanda sunt foarte apreciati de cultivatori si cumparatori in egala masura pentru calitatile lor.

  • Cartofi dulci sotati cu usturoi si cimbru

    Buni ca garnituri pentru pestele la gratar sau pentru fripturi la gratar sau cuptor, cartofii dulci sotati surprind prin notele picante si intense aduse de cimbru si usturoi.

  • Cartofii Salad Blue, gust plin si nuante exotice

    Varietate de cartof cu o coaja de un violet in tente albastrui, pulpa fiind de un mov deschis, Salad Blue este insa un soi nu tocmai potrivit pentru salate, in pofida numelui, fiind ideal pentru copt sau piure, dar la fel de bun este si prajit sau fiert in abur.