Cartofii Mayan Gold

Soi mai rar intalnit de cartofi originar din Peru, foarte apreciat de bucatarii cu experienta pentru gustul lor placut, textura usor cremoasa si notele exotice, amintind de gustul miezului crud de nuca, acest Mayan Gold sunt cartofi foarte buni prajiti sau copti, ca garnitura sau gustare. Sunt destul de usor de recunoscut datorita formei alungite, coaja este subtire si de un galben deschis, pulpa tare, cu miros placut, usor aromat, suporta bine depozitarea si transportul. Usor de plantat si intretinut, cu o buna rezistenta nativa la boli si daunatori, sunt cartofi care pot fi cultivati in gradina sau intensiv, foarte buni pentru o gama larga de retete.

Se vor planta de la inceputul primaverii pana in luna mai (daca vremea o permite) intr-un loc unde sa aiba un sol cu drenare buna, fertil, afanat si bine curatat in prealabil de buruieni si pietris, aflat pe cat posibil in bataia soarelui (cartoful are nevoie de multa lumina si caldura), iar cuiburile trebuie udate frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa. Cultura de cartofi Mayan Gold poate fi fertilizata cu ingrasaminte organice pentru o recolta anuala cat mai buna. De altfel este o varietate cu o buna productie anuala chiar si in lipsa unor tratamente de intretinere costisitoare.

Foto: fruithillfarm.com

Articole asemănătoare

 • Laleaua Gold Fever, o alegere excelenta pentru mai multa culoare

  Cu inflorescentele sale de un galben intens, luminos, acest soi de lalea este o inspirata optiune atat pentru gradini si parcuri, cat si pentru a fi crescuta intr-un ghiveci sau jardiniera.

 • Lalele Ballade Gold

  Cu inflorescente mari, de un galben proaspat, amintind de culoarea unei lamai bine coapte, aceasta varietate de lalele este din fericire relativ usor de cultivat si intretinut, fiind foarte apreciata de florari si gradinari.

 • Cartofii din soiul Jelly

  Varietate de cartof alb excelenta pentru prajire, rezistent la transport si depozitare si cu gust placut, clasic, Jelly este apreciat de bucatari pentru ca sunt versatili, usor de gasit si de pregatit.

 • Nectarinele Red Gold

  Unul dintre cele mai apreciate soiuri de nectarine, Red Gold este relativ usor de cultivat si intretinut, se adapteaza rapid solului si conditiilor climatice din tara noastra, iar fructele sunt rotunde, cu pulpa zemoasa si parfumata, gust dulce si aromat, iar coaja este de un portocaliu inchis cu pete rosii, de nuanta inchisa, tot mai mari pe masura ce se coc.

 • Muzeul cartofilor prajiti

  Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti.