Cartofii in medicina naturista

Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni. Cruzi, copti, fierti sau sub forma de suc, banalii tuberculi sunt recomandati in medicina traditionala pentru numeroase boli mai mult sau mai putin grave.

Sucul de cartofi proaspat stors din legume sanatoase, neincoltite, se strecoara prin tifon si poate fi baut simplu (desi ar putea sa nu fie pe placul tuturor) sau alaturi de alte sucuri de fructe si legume, care ii vor masca gustul specific si, aducand un plus de vitamine, vor face tratamentul si mai eficient. Nu se pastreaza prea mult, ci se foloseste imediat. Este util ca adjuvant in tratarea gastritei, a refluxului gastric, poate fi recomandat si pentru a limita durerile in cazul ulcerului duodenal. Se recomanda curele de 2-3 saptamani, in care se beau 50-75 ml de suc de cartofi inainte de masa.

Este nutritiv, sanatos, da energie si intareste sistemul imunitar, mai ales daca este baut in cominatie cu suc de morcovi, mere sau telina.

Acelasi suc de cartofi cruzi este folosit traditional si pentru un somn mai linistit in cazurile de insomnie cronica (se bea inainte de culcare) si pentru a scapa de migrene chinuitoare. Atunci cand avem dureri de cap se pun pe frunte mai multe felii subtiri de cartof si se acopera cu un servet sau un prosop. Se lasa sa actioneze pentru 20-30 de minute.

Sucul de cartofi este folosit si pentru o digestie mai rapida, in special in cazurile de constipatie cronica. Se recomanda o cantitate de 100-150 de ml de suc proaspat in fiecare zi, pentru 1-2 saptamani.

Cartofii cruzi pot fi razuiti (fara coaja sau dupa ce aceasta a fost foarte bine spalata) si folositi in cataplasme ce vor fi aplicate pe zonele unde pielea a fost arsa de soare, pe umflaturi, vanatai, leziuni usoare, intepaturi si arsuri superficiale. Se lasa sa actioneze 15-20 de minute, dupa care se indeparteaza si se curata usor suprafata pielii, daca este nevoie, cu un prosop curat, usor umezit.

Cartofii fierti pot fi folositi si pentru masti cosmetice, aplicate pe tenurile obosite, imbatranite, patate. Se folosesc doar cartofi sanatosi, fierti in apa simpla, curatati si zdrobiti sub forma de pasta. Se aplica pe piele cand s-au racit bine, in strat subtire, si se lasa sa actioneze pentru 20 de minute, dupa care fata se spala cu apa calduta.

Foto: photos-public-domain.com

 

Articole asemănătoare

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).


Warning: fopen(cache/815782b7f34f1472415ad743ea4591d8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139