Mararul in medicina naturista

Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

Mararul verde, proaspat, se mesteca pentru a indeparta respiratia urat mirositoare si pentru a ajuta la curatarea dintilor.

O cana de ceai caldut preparat din semintele de marar este recomandat pentru un somn mai usor si mai odihnitor.

Aceeasi infuzie bauta inainte sau dupa masa ajuta si usureaza digestia, sustine activitatea bilei si a ficatului, dar da si putin mai multa energie intregului organism.

O reteta traditionala, des intalnita, este folosirea mararului verde tocat (frunze si tulpinile fragede) pentru efectele sale antiinflamatoare si antibacteriene, intern sau extern.

Sucul proaspat obtinut din mararul stors sau pus in blender este folosit in medicina naturista pentru a calma sau preveni accesele de tuse in cazul racelilor usoare.

Acelasi suc este recomandat pentru a elimina mai usor toxinele si a oferi corpului un plus de vitamine si minerale, mai ales dupa lunile de iarna sau in cazul convalescentilor.

Cum ajuta digestia si are efect antibacteriat sucul de marar sau planta proaspata, taiata marunt, sunt recomandate si ca adjuvant in cazul colitelor si deranjamentelor stomacale. De altfel si decoctul din seminte de marar este un vechi tratament pentru durerile de stomac si indigestii.

Mararul verde tocat poate fi folosit si extern pentru a vindeca mai repede si mai usor plagile superficiale, taieturile, acneea, iritiatiile. Curata, intinereste si reduce petele si ridurile cand este folosit in amestec in masti cosmetice naturiste.

Foto: needpix.com

Se poate folosi si uleiul esential de marar (se cumpara din magazinele naturiste) in cure periodice pentru tratarea insomniei, pentru a limita efectele stresului cotidian si a ajuta corpul sa se relaxeze.

Indiferent de forma sub care este consumat mararul s-a dovedit si un bun diuretic, ajutand astfel la eliminarea apei in exces din organism.

Unii specialisti in medicina naturista recomanda ca mararul sa faca parte cat mai des din meniul zilnic pentru a preveni si trata anxietatea si depresia.

 


 

Articole asemănătoare

  • Gutuia in medicina naturista

    Un fruct frumos, cu gust dulce-acrisor, evocand zilele de toamna, gutuia este mai rar consumata ca gustare si mai mult sub forma de peltea, gem sau mancare, oferind organismului vitamina A, C si B, minerale, zaharuri.

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).

  • Tratamente naturiste cu tataneasa

    O planta medicinala cu numeroase inflorescente marunte, de un roz inchis sau rosu spre violet, ce poate fi intalnitain general in locurile umede din campie, tataneasa este folosita in medicina naturista pentru efectele sale antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, antidiareice

  • Cartoful in medicina naturista

    Sucul de cartof crud, amestecat in parti egale cu suc proaspat de morcovi si putina apa plata este o sursa de vitamina A si C, amidon, fier, fosfor, cupru si calciu, fiind un remediu naturist recomandat pentru tratarea ulcerului gastric

  • Varza rosie in medicina naturista

    Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.