Cat de importanta este diversitatea in alimentatie?


A respecta o dieta variata inseamna a gasi un echilibru intre toate sursele de nutrienti  trebuincioase organismului. Nici un aliment sau categorie de alimente din lume, indiferent de complexitatea ori importanta ce i se acorda, nu contine vitaminele de la A la Z, mineralele si antioxidantii necesari corpului nostru.

De aceea, pentru a evita o stare de sanatate precara, precum si unele boli severe ca diabetul, cancerul sau cele legate de sistemul cardiovascular, specialistii recomanda  consumul unei game cat mai variate de alimente.

Cele 5 grupe majore de alimente

Nutritionistii zilelor noastre vorbesc despre 5 grupe majore de alimente. Fiecare dintre ele se remarca prin cel putin un nutrient, numit nutrient “caracteristic”, ce face ca grupa sa ocupe o pozitie unica in alimentatie.  Grupa lactatelor, de pilda, s-a impus ca sursa de proteine, calciu si riboflavina. 

In cadrul fiecarei grupe, unele alimente furnizeaza cantitati mai mari de nutrienti decat altele. Daca te straduiesti sa ai o dieta bazata pe varietate, sansele ca organismul tau sa nu duca lipsa de elementele fundamentale sporesc semnificativ.

In plus, aceasta abordare mai are un mare atuu: ofera intotdeauna cele mai interesante mese, atat ca forma, culoare sau textura, cat si ca gust. Sunt putine sanse sa cunosti monotonia cu zeci sau sute de alimente si cobinatii la dispozitie. Cele 5 grupe majore de alimente pe care nu ai voie sa le ratezi sunt: 

1. Fructele
2. Legumele
3. Carnea slaba, pestele, pasarea de casa, ouale si nucile (in sensul cel mai larg al cuvantului)
4. Painea, cerealele, orezul, pastele, fideaua
5. Laptele, iaurtul, branza 

Paralel cu acestea mai exista o categorie alcatuita din asa zise “extra alimente”. Extra alimente sunt cele care nu sunt “esenta” vreunei diete anume, ci au mai degraba caracter optional. Adesea, produsele din amintita categorie se remarca printr-un nivel ridicat de grasimi, zahar si sare, fiind din aceasta cauza trecute la categoria “de evitat”. Exemplele clasice includ margarina, bomboanele si bauturile racoritoare.

Sursa foto: myeasyrecipes.net

I. C.

Articole asemănătoare

  • De ce este bine sa bem ceai de cuisoare?

    Infuzia de cuisoare este bogata in vitamina K, C, magneziu, antioxidanti, dar este si o buna sursa de fibre.

  • Detoxifierea organismului, o cerinta a timpurilor noastre

    Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor consumate la fiecare masa, inchipuiti-va organismul ca pe o masinarie a carei functionare depinde in buna masura de calitatea combustibilului.

  • Piperul negru si piperul alb

    Cand folosim piper in bucatarie, acesta sa fie alb sau negru? Apoi, de ce sa alegem unul si nu pe celalalt? Uneori intrebarile copilaresti pe care ni le punem nu sunt lipsite de importanta, si necesita in plan practic raspunsuri cat se poate de serioase.

  • Intrebari frecvente despre apa minerala

    Corpul uman detine peste 70% apa. Astfel ne putem da seama cat de importanta este aceasta pentru organismul nostru. Nu doar lichidul este de mare

  • Parcul Natural Balta Mica a Brailei

    Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei, ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe.


Warning: fopen(cache/e64aa7c2489e194d5a14fe7c109e5820) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139