Piperul negru si piperul alb

Cand folosim piper in bucatarie, acesta sa fie alb sau negru? Apoi, de ce sa alegem unul si nu pe celalalt? Uneori intrebarile copilaresti pe care ni le punem nu sunt lipsite de importanta, si necesita in plan practic raspunsuri cat se poate de serioase. 

In situatia de fata, un bucatar care se respecta trateaza intotdeauna cele doua varietati ale aceluiasi condiment in mod particular. Daca vrem ca totul sa iasa "ca la carte", trebuie sa cunoastem cu ce scop si in ce feluri de mancare sa intrebuintam o aroma sau alta.

Intre piperul negru si piperul alb nu exista o diferenta de esenta sau natura, ambele provin din planta numita stiintific Piper nigrum. O prima mentiune care se impune ar fi insa ca pentru a se obtine cele doua varietati, boabele se culeg la un nivel de maturitate diferit. Mai departe, piperul negru este obtinut prin macinarea boabelor nedecojite si uscate ale plantei, in timp ce piperul alb este obtinut din macinarea boabelor decojite si uscate.

Aspectul diferit si savoarea mai putin accentuata a piperului alb fata de cea a piperului negru se rasfrang in prezent asupra modului in care sunt intrebuintate. Astfel, piperul alb intra de regula in alcatuirea sosurilor frantuzesti, fiindca se considera ca nu "contamineaza" din punct de vedere vizual bucatele deschise la culoare. Il puteti incerca si dumneavoastra in retete precum cea de Pui cu sos de vin si mustar, ori in altele, care nu trebuie sa fie neaparat si complicate. 

Oamenii de rand din Europa prefera, din comoditate sau din alte motive, piperul negru care este comparativ cu celalalt mai usor de gasit in magazine. Statisticile arata ca gospodinele de peste ocean folosesc piperul negru in peste 95 % din felurile de mancare pe care le prepara. Prin urmare, daca nu ar fi fost asiaticii - vestiti consumatori de piper alb - care sa ne aminteasca despre utilitatea sa, probabil ca am fi dat de mult uitarii aceasta alternativa. 

Sursa foto

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Cinci beneficii oferite organismului de piperul negru

    Piperina, substanta activa din piperul negru, nu este folositoare doar pentru a stimula metabolismul dar si pentru a reduce efectele depresiei.

  • Cinci remedii naturiste cu piper negru

    Unul dintre cele mai populare si indragite condimente din gastronomie, piperul negru a fost candva una dintre cele mai scumpe si dorite marfuri exotice, valorand cat greutatea sa in aur si fiind accesibil doar celor foarte bogati, care isi puteau permite un asemenea lux.

  • Cocktail fara alcool cu ananas si piper negru

    La prima vedere ar parea o combinatie racoritoare, cu gust exotic, intre dulceata sucul de ananas si aromele acid-acrisoare din lamaie. Dar nota personala este piperul negru, proaspat macinat, care ii completeaza perfect gustul final.

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.

  • Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb

    Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb este o mancare usoara si plina de vitamine, aceasta fiind binevenita pentru o masa la serviciu. Spanacul este bogat in potasiu si calciu, dar are si un continut ridicat de beta-caroten.