Ceaiul Oolong, o bautura orientala gustoasa si sanatoasa

Ceaiul Oolong este o bautura caracteristica Orientului Indepartat care se obtine din frunzele, mugurii si tulpinele de Camellia sinensis. Planta este aceeasi cu cea din care se prepara ceaiul negru si ceaiul verde. Diferenta dintre cele trei tipuri consta doar in modul de preparare.

Ceaiul Oolong este partial fermentat, cel negru este complet fermentat, iar cel verde nu cunoaste acest proces. De aici rezulta toate asemanarile si deosebirile in privinta aromei, a gustului si chiar a proprietatilor medicinale. Ceaiul Oolong imbunatateste functiile creierului, abilitatea gandirii si vigilenta mentala.

De asemenea, este utilizat in preventia cancerului, a cariilor dentare, osteoporozei si bolilor de inima. Cercetarile au aratat ca persoanele care sufera de eczeme usoare si beau ceai Oolong de trei ori pe zi, scapa ori se confrunta mai putin cu senzatia de mancarime si celelalte simptome. Compusii din ceai care par responsabili pentru aceasta sunt polifenolii.

Alte componente farmacologice intalnite in ceaiul Oolong sunt cafeina, vitamina C, vitamina E, carotenul si mineralele, precum zincul sau seleniul. Unii oameni folosesc produsul pentru a trata obezitatea, diabetul zaharat si pentru a stimula sistemul imunitar. Cafeina stimuleaza sistemul nervos central, inima si muschii. Acelasi efect il au teofilina si teobromina, prezente de asemenea in ceaiul Oolong. 

Bautura asa cum o stim astazi este rezultatul unui indelungat proces de evolutie, avand inceputurile in vremea Dinastiei Tang (6188-907), in regiunea Beiyun din provincia Fujian. Cunoscut mai intai sub numele de Beiyun, acesta a devenit gratie gustului deosebit, primul ceai oferit ca dar la curtea imperiala in Dinastia Song (960-1279). 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie revigorant cu sfecla rosie, banane si struguri

    O reteta pentru imunitate in perioada rece a anului sau oricand avem pofta de o bautura gustoasa si sanatoasa.

  • Zucchini, o leguma gustoasa si sanatoasa de sezon

    Zucchini este ruda apropiata a dovlecelului romanesc si se poate pregati in supe cremoase, in salate, pe gratar, la cuptor si in multe alte moduri. Aroma sa discreta completeaza si desavraseste paleta gusturilor de sezon.

  • Camellia Sinensis sau planta de ceai

    Ceaiul este cea mai importanta bautura non-alcoolica din lume, traditia acestuia coborand pana in vremurile antice la poporul chinez. Oamenii si-au dat seama ca amestecand apa fierbinte cu unele plante aflate permanent la indemana lor, sau in anumite perioade ale anului, obtin o bautura foarte gustoasa, cu efect relaxant si

  • Bauturi nutritive. Smoothie de portocale cu miere

    Sucurile preparate de dumneavoastra sunt binevenite oricand simtiti nevoia de o bautura nutritiva aromata si proaspata.

  • Cidru cald cu scortisoara si cuisoare

    O bautura calda aromata si savurata in zilele reci va va revigora. Asadar va propunem sa preparati un cidru cald cu scortisoara si cuisoare.


Warning: fopen(cache/f3fa7023ca32e1558a1f1fba200fb1ff) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139