Ce este fructul loquat?

Pana deunazi in Romania nici macar nu se auzise de fructele exotice care astazi decoreaza mesele festive si intra in dieta zilnica. Unul dintre exponatele reprezentative in acest sens este fructul loquat. Originar din indepartatul tinut al Chinei, dupa ce s-a raspandit in Japonia si celelalte teritorii ale Orientului Indepartat, iata-l poposind in cele din urma pe batranul continent. In regiunile din nordul Italiei este foarte raspandit mai ales ca si copac ornamental pentru ca ramane mereu verde.

Fructele galben-portocalii au forma usor alungita si sunt de marimea unei caise. Sunt extrem de delicate si rareori sunt de gasit fara mici pete de culoare maronie. Se recolteaza din aprilie pana in iunie, si sunt primele fructe primavaratice. 

Loquat  nu are numai un gust excelent, dar contine si o multime de vitamine si minerale indispensabile organismului, precum: vitamina A, vitamina B, fier, cupru, calciu magneziu, potasiu si altele. Fapt neobisnuit pentru un fruct, acesta nu contin vitamina C, insa are mult beta-caroten respectandu-se astfel “legea compensatiei”. Gustul este ca al unui amestec de mere si caise.
 
Daca ar fi sa il comparam cu un alt fruct acela ar fi marul, cu care se si gaseste in aceeasi familie Rosaceae. Loquat-ul este caracterizat de un continut foarte scazut de calorii, doar 47 calorii per 100 g, si printr-un continut ridicat de pectina. Aceasta este o fibra solubila ce actioneaza ca un laxativ natural, ajutand la pastrarea umiditatii de la nivelul colonului.

Conform studiilor, datorita antioxidantilor pe care ii contine fructul de loquat combate cancerul pulmonar. De asemenea, este recomandat persoanelor cu probleme de inima si celor care vor sa slabeasca. Potasiul din loquat echilibreaza tensiunea arteriala si previne infarctul miocardic, care nu de putine ori se intampla sa intervina nu atat pe fondul unei sensibilitati cat din cauza unei diete dezordonate. S-a mai confirmat faptul ca pectina gasita in acest fruct reduce rata de absorbtie a colesterolului de catre organismul uman si ajuta la eliminarea sa din organism.

Fructul loquat este cel mai bine sa fie consumat crud, ca atare sau combinat in salate cu alte delicii exotice. Se recomanda indepartarea semintelor inainte de consum fiindca contin unele substante toxice pentru organism.  Se curata de coaja.

Sursa foto: knoji.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sfecla rosie si beneficiile pentru sanatate

    Conservata in otet, fiarta, coapta singura sau alaturi de alte legume in cuptor, rasa cruda intr-o salata plina de gust si prospetime sau folosita pentru un pahar de suc, sfecla rosie este o buna sursa de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, are putine calorii si un gust ce este pe placul multora

  • Troscotul in medicina naturista

    O planta ce este prea usor trecuta cu vederea, troscotul poate fi gasit in general pe terenurile virane, in diverse culturi sau la marginea drumului, insa prea putini stiu ca poate fi folosit si in medicina naturista.

  • Cinci plante pentru reducerea anxietatii

    Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.

  • Gutuia, fructul mitologic cu valente de medicament

    In mitologia greaca, gutuia este fructul Afroditei si “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Fiind plina de vitamine, aceasta este renumita in zilele noastre mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului si in special aparatului digestiv.

  • Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post

    Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare.


Warning: fopen(cache/2c3ab0b273870cca352ad597723d674c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139