Gutuia, fructul mitologic cu valente de medicament


In mitologia greaca, gutuia este fructul Afroditei si “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Fiind plina de vitamine, aceasta este renumita in zilele noastre mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului si cu deosebire aparatului digestiv.

Asa cum este, fibroasa si astringenta, gutuia pare a fi fost conceputa de natura special pentru a ne ajuta sa ne mentinem sanatosi pe parcursul sezonului rece. Fructul are un continut bogat in saruri de fier, potasiu si magneziu, tanin, vitamina A, vitamina B, vitamina C, fibre si pectina.

Specialistii spun ca o gutuie de aproximativ 800 gr poate acoperi necesarul zilnic de vitamina C. Asadar, aceasta nu trebuie sa lipseasca din meniul celor care vor o sanatate de fier. Celor care sufera de constipatie sau diverse probleme digestive, li se recomanda sa consume gutui, feliute crude, ori coapte la cuptor sau fierte, in compot, intrucat pectina si fibrele continute, combinate cu taninul au un efect benefic asupra mucoasei si peristaltismului digestiv.

Consumata pe stomacul gol, gutuia intareste gingiile, remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din corp si sa scapi de oboseala. Gutuia ne fereste de raceli, previne anemia si stimuleaza pofta de mancare.

Acidul citric si pectina continute de "marul de aur" are un efect benefic asupra circulatiei sangelui. De asemenea, gutuia scade colesterolul, reduce riscul de accidente cerebrale (vitamina C este responsabila), si este un bun antiinflamator si analgezic. Gutuia si sucul de gutuie sunt recomandate in curele de slabire. Chiar daca contin circa 355 de calorii, mai bine sa le iei de aici decat dintr-o prajitura cu multa frisca si ciocolata.

Putin stiu ca gutuia are si proprietati antidepresive, pentru care se recomanda cate o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa. Pentru a preveni sau atenua ridurile puneti la macerat vreme de o saptamana 50 g coaja de gutui, intr-un sfert de litru de tuica de 45 de grade. Utilizati maceratul ca lotiune pentru fata. Pentru tenul gras se aplica zilnic pe fata, cu un tampon de vata, sucul de gutuie obtinut prin centrifugare.

Sursa foto: popsugar.com

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Cynar - bitterul cu gust de anghinare

    Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.

  • Cartofi cu umplutura de branza de vaci

    In loc de cartofi la cuptor cu branza de vaci puteti incerca o varianta putin mai dificila (secretul reusitei este sa alegeti cartofi mari, dar si de calitate), dar mai gustoasa.

  • Ciorba de cartofi cu zeama de varza

    O reteta fabulos de gustoasa in simplitatea ei este ciorba de cartofi cu zeama de varza, preparata cu mare maiestrie in zona Branului.

  • Musaca cu piept de pui

    La inceput de februarie gandul la caldura verii este probabil mai ademenitor ca oricand pe parcursul anului. Dar pana atunci, cu mult mai ademenitoare ne pare caldura ce o elibereaza in aer musacaua cu piept de pui scoasa din cuptor.

  • Shake simplu de vara, cu lapte de cocos si banana congelata

    Shake-ul este o bautura cremoasa si gustoasa, potrivita pentru zilele de vara. O reteta rapida, ieftina si accesibila chiar si celor putin experimentati, este cea cu lapte de cocos si banana congelata. Iata ce ingrediente va sunt necesare pentru o portie