Ce sunt nutrientii?

 

In ultimele decenii, interesul specialistilor fata de alimentatia sanatoasa a condus la dezlegarea unor "mistere" legate de proprietatile curative ale multor alimente. Astfel, pentru a intelege minunea care se petrece in organismul lor, oamenii simpli au fost pusi in situatia de a se adapta la terminologia acestei stiinte.

 

Unele denumiri implica un efort mai mare pentru a fi intelese, nu de putine ori fiiind necesare cunostinte de chimie, pe cand  altele vorbesc de la sine. Oricine are ideie ce sunt nutrientii dar putini sunt cei care ar putea sa ofere o imagine completa asupra complexitatii lor.

 

Alimentele pe care le consumam in fiecare zi contin diferiti compusi chimici de care organismul are nevoie in permanenta. Grasimile, mineralele, carbohidratii, vitaminele, apa precum si alti compusi care aduc orice beneficii organismului poarta numele generic de substante nutritive.  

 

Specialistii au clasificat nutrientii in trei mari categorii: macronutrienti, micronutrienti si fitonutrienti.

 

Macronutrientii sunt compusi implicati in procesele vitale ale organismului, necesari permanent in cantitati mari. Acestia includ: grasimi, carbohidrati, proteine, apa si altele.

 

Sa luam ca exemplu proteinele pentru a intari cele spuse anterior. Acesti nutrienti sunt necesari pentru regenerarea tesuturilor din organism, de la cel muscular pana la cel epitelial, si la sanatatea sistemului imunitar. De asmenea, excedentul de proteine poate fi folosit de organism pentru a genera energie sau poate fi transformat in grasime cand se impune acest lucru.

 

Micronutrientii isi datoreaza numele faptului ca prezenta lor nu mai este imperios necesara in cantitati mari precum in situatia precedenta. In ciuda acestui lucru, nu trebuie neglijata importanta aportului lor.

 

Micronutrientii cuprind un numar de 13 vitamine si 12 minerale. Ii vom aminti pe fiecare dat fiind faptul ca multe persoane sunt interesate sa ii cunoasca. Acestia sunt vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E si K, respectiv mineralele: potasiu, sodiu, calciu, fosfor, clor, zinc, cupru, magneziu, iod, mangan, molibden si seleniu.

 

Fitonutrientii sunt nutrienti care pot fi procurati numai din produse vegetale. Reprezentativi sunt beta carotenul, luteina, licopenul, zeaxantina si flavonoidele care se gasesec in coaja si si pulpa fructelor si legumelor. Una dintre cele mai importante functii ale fitonutrientilor este aceea antioxidanta prin care sunt combatuti radicalii liberi din organism.

 

 

Foto: christinehwang.wordpress.com

Articole asemănătoare

  • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

    Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

  • Trandafirii Snow Dance

    Cu bobocii sai de un alb pur, imaculat, mari si intr-un frumos contrast cu frunzisul de un verde inchis, lucios, este o varietate perfecta atat pentru decor cat si pentru buchete sau decoratiuni florale pretentioase, pentru ca florile rezista bine dupa ce sunt taiate.

  • Ce sunt si la ce folosesc tincturile de plante?

    A consuma plante proaspete in scopuri medicinale este un lucru benefic in esenta, dar nu intotdeauna posibil. In primul rand, fiindca este cu neputinta sa le gasesti oriunde si oricand, mai cu seama in afara

  • Fructele de mare. Ce sunt si cum ne ajuta?

    Fructele si legumele naturale nu sunt singurele alimente sanatoase, ci poate doar cele mai populare si intrebuintate

  • Ce sunt galbiorii si ce stim despre ei?

    Galbiorii, asa cum sunt denumiti in popor, reprezinta un sortiment de ciuperci, care in Antichitate era un indragit bun pentru comert


Warning: fopen(cache/2c997a3f8d0e1e28d9846333d2b57a4f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139