Ceaiul de catina. Supliment de vitamine


Catina, miraculosul ginseng romanesc, este o planta din frunzele si fructele careia se obtin medicamente pentru o gama larga de afectiuni.  Sunt cunoscute nu mai putin de 7 varietati, dintre care cea mai uzitata  poarta numele de Hippophae rhamnoides, sau in limbaj comun, catina alba. 

Din frunzele recoltate manual in intervalul august-septembrie, lasate obligatoriu afara vreme de cateva zile la uscat, se obtine un ceai asemanator la parfum cu cel verde. Ceaiul de catina este intrebuintat de bolnavi in artrita, ulcer gastro-intestinal, guta, si la  eruptiile cutanate cauzate de boli infectioase, cum ar fi rujeola.  De asemenea, acesta poate constitui o sursa veritabila de vitamine si antioxidanti pentru oricine! Cateva vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K etc.

Catina imbunatateste tensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului rau din sange, previne si controleaza bolile vaselor sanguine si stimuleaza functia imunitara a organimului.  Fructele de catina sunt utilizate atat in scopuri terapeutice in hipo- si avitaminoze, in anemie si convalescenta, cat si in scopuri alimentare sub forma de sucuri, siropuri, marmelada etc. Se poate utiliza si infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi. Catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.

Ceaiul se obtine astfel:

O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze, se strecoara, se indulceste cu miere, apoi se savureaza. Pentru o aroma si mai deosebita se pot adauga feliute de lamaie. Este un ceai delicios, usor acrisor, care poate inlocui ceasca de cafea din ziua respective. 

Sursa foto: 123rf.com

I. C.

Articole asemănătoare