Cele mai interesante condimente ale lumii

Condimentele sunt esentiale daca dorim ca preparatele noastre sa aiba un gust aromat, desavarsit. Condimentele din Orient sau cele din India sunt recunoscute in intreaga lume pentru gustul unic pe care il confera mancarii. Spre exemplu curry poate fi preparat cu pana la 40 de condimente diferite, iar fiecare sortiment in parte este special creat pentru un anumit tip de mancare. Pe langa aroma unica a gustului, condimentele au un efect pozitiv asupra sanatatii. In medicina traditionala si pentru Ayurveda acestea joaca un rol esential.

Exista felurite sortimente de condimente. Unele sunt binecunoscute si adoptate si de bucataria noastra. De altele insa, bucatarii amatori poate ca nu au auzit sau nu stiu detalii cu privire la condimentele mai putin intalnite. Printre cele mai interesante condimente ale lumii se afla spre exemplu urmatoarele:

Anasonul

Anasonul se foloseste cu precadere in prepararea prajiturilor, a painii, in compotul de cirese, insa si in sosuri sau marinate. Anasonul impreuna cu scortisoara, cuisoarele, nucsoara sau piperul ne invaluie in aroma specifica sarbatorilor de iarna.

Chimionul

Chimionul este un condiment des intalnit in bucataria indiana, cea nordafricana si cea din America Latina. Acesta se foloseste in preparate precum Couscous si Tajines, Chilli con Carne si Salsas. Din chimion se prepara uleiuri eterice si produse aromatice care au un efect benefic asupra digestiei si a crampelor stomacale.

Nucsoara

Nucsoara are o aroma dulce-picanta, iar mireasma acesteia seamana mult cu cea a eucaliptului. Este un condiment foarte vechi si raspandit in toata lumea. Semintele se folosesc de regula in starea lor naturala.  Nucsoara se foloseste la noi in special in preajma Craciunului cand preparam bunatatile ce vor sta pe masa de Craciun. In tarile arabe, cafeaua in care se presara si nucsoara este considerata o adevarata delicatesa.

Sofranul

Sofranul este “regele condimentelor”. Acesta este extras cu foarte mare atentie dintr-o specie de  brandusa (Crocus) si este cel mai scump condiment din lume. Un singur gram costa intre 4 si 14 Euro. Aroma sa dulce-amaruie da un gust special anumitor feluri de prajitura, se foloseste insa si pentru preparate precum: Risotto sau Paella. Condimentul are efecte pozitive si asupra stresului, starilor nervoase si reumatismului.

Surse foto:1, 2, 3, 4

A.V.

 

Articole asemănătoare

  • Cum tratam insolatia?

    Insolatia reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sezonului estival. Persoanele care sufera de insolatie se confrunta cu dureri de cap, stari de lesin, epuizare, arsuri la nivelul pielii, convulsii si in cazuri extreme cu halucinatii, aparute pe fondul nerespectarii unor reguli minime de precautie.

  • Ilicele, un simbol de Craciun

    Exista atatea legende si simboluri legate de Nasterea Domnului incat fiecare poveste reala sau imaginara nu face decat sa sporeasca frumusetea, magia si spiritualitatea uneia dintre cele mai minunate sarbatori ale crestinatatii.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Cele mai populare condimente indiene

    Mancarea indiana este deosebita fiindca in esenta reprezinta amestecuri de ingrediente si arome exotice.

  • Simbolistica florilor

    Florile sunt cele mai frumoase accesorii decorative pe care le putem regasi in vaza, in ghivecele pe pe balcon sau in straturile gradinii