Cele mai populare condimente indiene

Mancarea indiana este deosebita fiindca in esenta reprezinta amestecuri de ingrediente si arome exotice. Fara condimente, nu doar ca bucataria arata altfel astazi, dar insasi lumea in care traim ar fi fost cu totul diferita!

Atractia fata de condimente a dus la cautarea unei noi rute spre Indii si odata cu aceasta la descoperirea continentului american. Sute de ani de mai tarziu constatam ca prefeintele europenilor nu s-au schimbat deloc, doar conditiile de comercializare au atins un prag de performanta neimaginat. Va prezentam cateva dintre cele mai intalnite gusturi in bucataria indiana:
 
Sofranul este unul dintre cele mai delicate condimente din lume si tototdata unul dintre cele mai scumpe. Oamenii il apreciaza pentru gustul sau si calitatea de a da culoare preparatelor. Șofranul se utilizeara la condimentarea supelor de peste si a felurilor pe baza de orez. Sosurile si painea au un gust mai placut datorita lui, dar trebuie folosit cu moderatie din cauza gustului amarui.  Arabii, cei mai mari consumatori de sofran, in folosesc de asemenea la aromatizarea mancarurilor preparate din carne de miel, pui sau orez. In Franta este indispenabil pentru bouillabaisse, in Italia pentru risotto, in Spania pentru paella.

Intalnit si sub denumirea “Bada Elachi”, cardamomul negru este definit de mirosul puternic de afumatura. In parile Indiei, acesta are propriile domenii de aplicare, diferite de cele ale cardamomului verde. Condimentul este mai potrivit pentru felurile de mancare puternic condimentate si populare, in vreme ce ruda sa “verde” isi gaseste utilitatea in bucataria asa-zis imperiala. In China de sud si centrala este un inlocuitor al mix-ului de condimente “five spice powder”.  In afara de bucatariile indiana si nepaleza, cardamomul negru nu este folosit pe scara larga.

Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta unui arbore vesnic verde de pe teritoriul Indiei. Arborele de scortisoara, de talie medie, care face parte din acest gen, are in scoarta lui o aroma dulce si placuta. Varietati diferite sunt cultivate si in Sri Lanka, China, Malaezia etc. Scortisoara se foloseste ca agent de aromatizare in mancaruri si bauturi, si beneficiaza inclusiv de unele proprietati medicinale.


Pudra de coriandru este cunoscuta in India ca “Dhaniya”. La noi, datorita frunzelor asemanatoare cu ale patrunjelului, planta mai este numita si patrunjel chinezesc. Desi emblematic pentru spatiul romanesc, coriandrul nu lipseste nici din bucatariile sud-americane si asiatice. Este greu – daca nu imposibil – de conceput bucataria indiana fara un pumn de frunze de coriandru tocate in mancare.  Fructul coriandrului, placut aromat si picant, este intrebuintat indeosebi la marinate si pastrame. Frunzele de coriandru se folosesc intocmai ca cele de patrunjel, proaspete sau congelate, si se adauga in mancare la sfarsitul prepararii sale. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci remedii naturiste cu piper negru

    Unul dintre cele mai populare si indragite condimente din gastronomie, piperul negru a fost candva una dintre cele mai scumpe si dorite marfuri exotice, valorand cat greutatea sa in aur si fiind accesibil doar celor foarte bogati, care isi puteau permite un asemenea lux.

  • Big Ben - un bujor pe masura numelui

    Cu flori mari, rotunde, de un roz puternic, intens - veti intalni si exemplare care bat in visiniu - si o inaltime de aproximativ 100 de cm la maturitate, aceasta varietate de bujor a fost creata in 1943 si de cateva decenii este una dintre cele mai populare.

  • Narcisele Rip van Winkle - galbenul perfect pentru gradina

    Este unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri de narcise pentru aspectul estetic, parfumul usor si delicat, felul in care acopera orice spatiu verde cand sunt plantate in palcuri si faptului ca sunt usor de plantat si ingrijit.

  • Narcisa Ice King

    Usor de cultivat si de ingrijit, fie in gradina, fie in jardiniere sau ghivece, narcisele sunt printre cele mai populare flori. Apreciate pentru frumusetea lor delicata, au printre ele si soiuri mai rare, poate mai greu de gasit dar care vor schimba orice colt de gradina, balcon sau terasa prin colorit.

  • Narcisele Art Design

    Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori pentru gradinarii cu experienta sau pentru incepatori: sunt ieftine, usor de gasit, plantat si intretinut, au culori vii, sunt neasteptat de rezistente pentru plante aparent fragile, si schimba radical o incapere daca sunt cultivate in ghivece si jardiniere sau o gradina ce avea nevoie de o improspatare cromatica.