Cele mai populare condimente indiene

Mancarea indiana este deosebita fiindca in esenta reprezinta amestecuri de ingrediente si arome exotice. Fara condimente, nu doar ca bucataria arata altfel astazi, dar insasi lumea in care traim ar fi fost cu totul diferita!

Atractia fata de condimente a dus la cautarea unei noi rute spre Indii si odata cu aceasta la descoperirea continentului american. Sute de ani de mai tarziu constatam ca prefeintele europenilor nu s-au schimbat deloc, doar conditiile de comercializare au atins un prag de performanta neimaginat. Va prezentam cateva dintre cele mai intalnite gusturi in bucataria indiana:
 
Sofranul este unul dintre cele mai delicate condimente din lume si tototdata unul dintre cele mai scumpe. Oamenii il apreciaza pentru gustul sau si calitatea de a da culoare preparatelor. Șofranul se utilizeara la condimentarea supelor de peste si a felurilor pe baza de orez. Sosurile si painea au un gust mai placut datorita lui, dar trebuie folosit cu moderatie din cauza gustului amarui.  Arabii, cei mai mari consumatori de sofran, in folosesc de asemenea la aromatizarea mancarurilor preparate din carne de miel, pui sau orez. In Franta este indispenabil pentru bouillabaisse, in Italia pentru risotto, in Spania pentru paella.

Intalnit si sub denumirea “Bada Elachi”, cardamomul negru este definit de mirosul puternic de afumatura. In parile Indiei, acesta are propriile domenii de aplicare, diferite de cele ale cardamomului verde. Condimentul este mai potrivit pentru felurile de mancare puternic condimentate si populare, in vreme ce ruda sa “verde” isi gaseste utilitatea in bucataria asa-zis imperiala. In China de sud si centrala este un inlocuitor al mix-ului de condimente “five spice powder”.  In afara de bucatariile indiana si nepaleza, cardamomul negru nu este folosit pe scara larga.

Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta unui arbore vesnic verde de pe teritoriul Indiei. Arborele de scortisoara, de talie medie, care face parte din acest gen, are in scoarta lui o aroma dulce si placuta. Varietati diferite sunt cultivate si in Sri Lanka, China, Malaezia etc. Scortisoara se foloseste ca agent de aromatizare in mancaruri si bauturi, si beneficiaza inclusiv de unele proprietati medicinale.


Pudra de coriandru este cunoscuta in India ca “Dhaniya”. La noi, datorita frunzelor asemanatoare cu ale patrunjelului, planta mai este numita si patrunjel chinezesc. Desi emblematic pentru spatiul romanesc, coriandrul nu lipseste nici din bucatariile sud-americane si asiatice. Este greu – daca nu imposibil – de conceput bucataria indiana fara un pumn de frunze de coriandru tocate in mancare.  Fructul coriandrului, placut aromat si picant, este intrebuintat indeosebi la marinate si pastrame. Frunzele de coriandru se folosesc intocmai ca cele de patrunjel, proaspete sau congelate, si se adauga in mancare la sfarsitul prepararii sale. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Prunele President

    Varietate de prun cu productie foarte buna si fructe mari, cu gust dulce, pulpa zemoasa si moale, arome intensa, President ramane unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri, relativ usor de ingrijit si intretinut pentru o cultura de pomi fructiferi, fie ca este vorba de cateva exemplare in gradina, fie de o livada de mai mari dimensiuni.

  • Merele: curiozitati, recorduri, istorie

    Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.

  • Liliacul Primrose

    Liliacul ramane una dintre cele mai populare alegeri pentru gradina, deoarece este relativ usor de ingrijit si plantat, rezista mult in timp, inflorescentele sunt viu colorate, cu un parfum ce domina totul si transforma orice colt si orice spatiu intr-un spectacol de prospetime si eleganta.

  • Craitele Pitic Galben

    Craitele sunt printre cele mai populare si indragite flori si se adapteaza usor oricarui tip de sol, prefera cat mai mult soare dar se pot dezvolta bine si intr-un regim de semiumbra.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.