Cele mai populare condimente indiene

Mancarea indiana este deosebita fiindca in esenta reprezinta amestecuri de ingrediente si arome exotice. Fara condimente, nu doar ca bucataria arata altfel astazi, dar insasi lumea in care traim ar fi fost cu totul diferita!

Atractia fata de condimente a dus la cautarea unei noi rute spre Indii si odata cu aceasta la descoperirea continentului american. Sute de ani de mai tarziu constatam ca prefeintele europenilor nu s-au schimbat deloc, doar conditiile de comercializare au atins un prag de performanta neimaginat. Va prezentam cateva dintre cele mai intalnite gusturi in bucataria indiana:
 
Sofranul este unul dintre cele mai delicate condimente din lume si tototdata unul dintre cele mai scumpe. Oamenii il apreciaza pentru gustul sau si calitatea de a da culoare preparatelor. Șofranul se utilizeara la condimentarea supelor de peste si a felurilor pe baza de orez. Sosurile si painea au un gust mai placut datorita lui, dar trebuie folosit cu moderatie din cauza gustului amarui.  Arabii, cei mai mari consumatori de sofran, in folosesc de asemenea la aromatizarea mancarurilor preparate din carne de miel, pui sau orez. In Franta este indispenabil pentru bouillabaisse, in Italia pentru risotto, in Spania pentru paella.

Intalnit si sub denumirea “Bada Elachi”, cardamomul negru este definit de mirosul puternic de afumatura. In parile Indiei, acesta are propriile domenii de aplicare, diferite de cele ale cardamomului verde. Condimentul este mai potrivit pentru felurile de mancare puternic condimentate si populare, in vreme ce ruda sa “verde” isi gaseste utilitatea in bucataria asa-zis imperiala. In China de sud si centrala este un inlocuitor al mix-ului de condimente “five spice powder”.  In afara de bucatariile indiana si nepaleza, cardamomul negru nu este folosit pe scara larga.

Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta unui arbore vesnic verde de pe teritoriul Indiei. Arborele de scortisoara, de talie medie, care face parte din acest gen, are in scoarta lui o aroma dulce si placuta. Varietati diferite sunt cultivate si in Sri Lanka, China, Malaezia etc. Scortisoara se foloseste ca agent de aromatizare in mancaruri si bauturi, si beneficiaza inclusiv de unele proprietati medicinale.


Pudra de coriandru este cunoscuta in India ca “Dhaniya”. La noi, datorita frunzelor asemanatoare cu ale patrunjelului, planta mai este numita si patrunjel chinezesc. Desi emblematic pentru spatiul romanesc, coriandrul nu lipseste nici din bucatariile sud-americane si asiatice. Este greu – daca nu imposibil – de conceput bucataria indiana fara un pumn de frunze de coriandru tocate in mancare.  Fructul coriandrului, placut aromat si picant, este intrebuintat indeosebi la marinate si pastrame. Frunzele de coriandru se folosesc intocmai ca cele de patrunjel, proaspete sau congelate, si se adauga in mancare la sfarsitul prepararii sale. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Caisele si tratamentele naturiste

    Vitaminele C, B1, B2, B3, vitamina A, antioxidanti, magneziu, potasiu, calciu, putine calorii si un gust delicios, totul intr-o singura caisa, unul dintre cele mai populare fructe, iubit deopotriva de cei mari si cei mici.

  • Zmeura si sanatatea

    Proaspata sau congelata, parte dintr-o reteta de prajituri sau sub forma de dulceata delicioasa, ca inghetata sau sirop, zmeura este unul dintre fructele de padure cele mai populare datorita gustului unic de care nu poti sa nu te indragostesti.

  • Lavo, lavare, lavanda

    Folosita inca din Antichitate, cand au fost remarcate intaia oara proprietatile sale surprinzatoare, lavanda ramane si astazi una dintre cele mai populare plante, folosita ca atare sau sub forma de ulei esential in aromaterapie, medicina alternativa sau pur si simplu pentru mirosul deosebit de placut.

  • Narcisa, o planta indragita a primaverii

    Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori, gratie frumusetii lor neegalate.

  • Salata libaneza Tabouleh

    Tabouleh este una dintre cele mai populare salate libaneze si in ciuda numelui sofisticat, contine doar ingrediente accesibile.