Cimbrul in terapiile naturiste

Aroma puternica, intensa, lesne de recunoscut din prima clipa, cimbrul este asociat in bucataria traditionala mai curand fripturilor si felurilor mai grele, pe care de fiecare data reuseste sa le revigoreze si sa le dea un plus de personalitate gustativa. Il gasim insa si in salate, in sosuri, adaugat muraturilor, si pare sa isi gaseasca mai mereu un loc in retete, adesea surprinzator. Unii il adora, altii prefera sa il evite, dar este o planta aromatica foarte populara, usor de cultivat si in gradina de acasa - pentru cei care il prefera cat mai proaspat - si de gasit in orice magazin. 
 
Doar ca acest condiment este si o planta medicinala folosita de foarte multa vreme - nu putini au fost cei care in trecut ii atribuiau calitati pur si simplu magice - si pornind de la vechile leacuri, retete si mituri cercetatorii moderni au fost surprinsi sa constate ca cimbru nu este doar o mirodenie. Fie si una cu delicioasa personalitate. In fapt sub forma de ulei eteric, consumat ca atare, ca ceai sau infuzie, cimbrul poate fi utilizat pentru tratarea unei game largi de afectiuni, dar principalul sau rol este de tonic, revigorant, de intarire a sistemului imunitar. Si lista poate continua, fie ca este vorba de cimbrul de gradina, fie de cel de cultura, fiecare cu sustinatorii sai, pentru ca s-a demonstrat ca astfel de remedii pot ajuta si la regenerarea sistemului nervos, restabilirea echilibrului psihic si emotional, au si efect antibacterian si antiinflamator. In interior vom descoperi uleiuri volatine, tanin, saruri minerale, etc. 
 
Remedii cu cimbru
 
Ulei volatil de cimbru: util in cazuri de astm, bronsite, sinuzite (inhalari, aproximativ 3 picaturi de 3 ori pe zi). Mai poate fi adaugat in uleiuri de masaj pentru combaterea reumatismului, durerilor de muschi sau articulatii si chiar pentru atrofii musculare. Cum cimbru are efect antibacterian poate fi util ca adjuvant in cazurile de laringita sau faringita, completand tratamentul medicamentos. 
 
Pulbere de cimbru: foarte buna in cazurile de tulburari stomacale, diaree acuta sau cronica, balonari, colita, crampe, cand nu avem pofta de mancare. Se recomanda o lingurita rasa de pulbere de trei-patru ori pe zi (nu doar va reduce durerile si va ameliora simptomele, dar va functiona si ca un usor pansament gastric) pentru 10 pana la 20 de zile, dar puteti relua tratamentul dupa o pauza.  
 
Tinctura de cimbru: recomandata pentru a reduce tusea, in bronsite, viroze si infectii respiratorii, cand puteti lua cate o lingurita de tinctura, de 4-6 ori pe zi, timp de pana la doua saptamani. Efectele ar trebui sa se faca simtite destul de repede, cimbrul avand efect expectorant si calmant. 
Infuzie de cimbru: foarte buna cand aveti circulatie periferica deficitara sau carcei (bai fierbinti cu infuzie), pentru tamponarea usoara a ranilor (dezinfecteaza si ajuta la cicatrizare) si pentru usurarea simptomelor reumatismului. 

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Caisele si tratamentele naturiste

    Vitaminele C, B1, B2, B3, vitamina A, antioxidanti, magneziu, potasiu, calciu, putine calorii si un gust delicios, totul intr-o singura caisa, unul dintre cele mai populare fructe, iubit deopotriva de cei mari si cei mici.

  • Flori care te ajuta sa dormi mai bine

    O planta rezistenta ce are nevoie de mai putina ingrijire decat alte specii, aloe vera este si un remarcabil purificator natural al aerului

  • Gulia in tratamentele naturiste

    Este recomandata mai ales datorita proprietatilor sale revigorante si revitalizante

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Marul in medicina naturista

    Consumat ca atare sau sub forma de suc, are vitamine – B, C, A, E – si fibre, este bogat in zaharuri naturale si da energie, dar si senzatia de satietate, ceea ce il face util mai ales in diete.