Cinci fructe neobisnuite

1. Rambutan: foarte popular in Asia de Sud-Est, cu un gust dulce-acrisor si nenumarate beneficii pentru sanatate (putine calorii, multa vitamina C, recomandat pentru a preveni diabetul) este si unul dintre fructele cu un aspect dintre cele mai bizare. De un rosu intens si amintind mai curand de un exotic arici de mare decat de un fruct delicios, rambutanul originar din Malaezia este consumat crud, ca gustare, in salate, in diverse retete (poate fi facut crema sau pireu). Nu se consuma samburele si nici coaja acoperita de tepi moi si desi.  
 

2. Fructul dragonului: dintre fructele exotice cu care suntem mai putin obisnuiti acesta are si cel mai interesant aspect, dar aduce si numeroase beneficii sanatatii. Daca il introducem in alimentatie ne vom putea bucura nu doar de gustul pulpei de fructul dragonului, dar si de un plus de vitamina C si minerale, ne vom intari sistemul imunitar (mai ales in perioadele reci sau in cele de convalescenta) si ne putem mentine greutatea ideala, pentru ca este sarac in calorii.

Cunoscut si sub numele de pitaya, este fructul unor specii de cactus si il intalnim in Mexic sau in America de Sud, dar si in Vietnam, China, Thailanda. Daca exteriorul este fascinant prin colorit si forme, gustul fructului dragonului se aseamana putin cu cel de para, poate putin mai fad decat ar fi de asteptat, iar datorita semintelor negre din interior consistenta poate aminti de pulpa de kiwi.  
 
3. Carambola sau fructul stea: cu un gust dulce, in care se amesteca note acrisoare de citrice si arome ce par a fi de mar, antioxidanti si multa vitamina C, de un galben intens si o forma ce la prima vedere va parea bizara, fructul stea este o optiune interesanta pentru cei care vor sa descopere o varietatea cu o consistenta aparte, sau pur si simplu sa incerce un nou gust. Este originar din Filipine, dar il intalnim si in America Latina, in Asia de Sud-Est, in Caraibe, si poate fi consumat integral, crud sau alaturi de salate. O gustare interesanta si atragatoare mai ales dupa ce te-ai obisnuit cu gustul de carambola, si-a capatat numele de fructul stea datorita formei pe care o au feliile, ca niste stele cu cinci colturi, intr-o nuanta asemanatoare celei de miez de ananas. 
 
4. Mangustan: rotund, cu o coaja aspra de nuanta violet, chiar violet inchis, codita verde in partea de sus, mangustanul este considerat de multi nutritionisti un adevarat super-fruct, pentru ca un consum regulat aduce numeroase beneficii. Reduce anemia, reface sistemul imunitar, previne anumite forme de cancer si diabet, are un volum ridicat de acid folic si antioxidanti, foarte putin zahar dar multa vitamina C.

Nu se consuma coaja tare (desi are multi nutrienti, motiv pentru care au inceput sa se gaseasca tot mai multe creme si solutii din coaja de mangustan) si nici samburii, doar pulpa alba din interior, asemanatoare ca textura cu portocalele sau mandarinele. Inca prea putin consumat pentru un fruct cu atat de multi nutrienti, cu siguranta mangustanul surprinde initial prin infatisarea ciudata.  
 
5. Fructul sarpelui sau salak: o raritate absoluta in trecut, un fruct cu adevarat exotic si un aspect iesit din comun, o coaja cu textura ce pare chiar o piele de sarpe (de unde si numele), dar cei care l-au gustat ii descriu gustul ca unul complex, in care se amesteca note de banana, mar, ananas, o aroma complexa si dificil de descris. O prezenta obisnuita in Filipine, Malaezia, Thailanda, cu multe vitamine si nutrienti, este si o foarte buna sursa de energie, recomandat pentru orice varsta. Se consuma crud, ca gustare sau in salate de fructe, si dupa ce indepartati coaja tare, rugoasa, in interior se gaseste miezul sub forma de lobi si samburi de mari dimensiuni, care nu se consuma.

Foto: publicdomainpictures.net, cbc.ca, wikipedia.org, indoindians.com

Articole asemănătoare

  • Cinci fructe pentru un plus de energie

    Usoare, bune la gust, inlocuind cu succes gustarile cu mult zahar si carbohidrati, pentru a nu mai mentiona caloriile, fructele sunt alegerea la indemana, si datorita varietatii de gusturi si arome cu siguranta fiecare va gasi acel fruct care sa ii fie pe plac. Iar unele dintre fructe se dovedesc surse de energie surprinzatoare.

  • Ce sunt fitonutrientii

    Ne place sa mancam fructe si legume, crude sau in retete complicate sau surprinzator de simple, dar cati dintre noi stim ca astfel, in afara de vitamine, minerale si substante nutritive organismul nostru primeste in fiecare zi aparent misteriosii compusi chimici din plante, cunoscuti de cercetatori sub numele de fitonutrienti?

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

  • De ce sa bem sucuri naturale de fructe si legume

    Cand vine vorba de sucurile din fructe si legume o regula este esentiala: trebuie baute cat mai repede, imediat ce au fost preparate

  • Cinci legume si fructe pentru ochi sanatosi

    Pentru ca o dieta echilibrata, bogata in anumite fructe si legume, ne poate ajuta sa ne mentinem ochii sanatosi cat mai multa vreme