Ciocolata, un lux in viitorul apropiat?

V-ati gandit vreodata ca banalele tablete sau bomboane de ciocolata ar putea sa redevina ca odinioara alimente rare? Probabil ca nu, si totusi scenariul nu este deloc rupt de realitate, ba chiar l-am putea experimenta pe propria piele in viitorul apropiat.

Cel putin asa reiese dintr-un studiu efectuat de Fundatia „Bill & Melinda Gates”, citat de The Telegraph, care a aratat ca din pricina cresterii temperaturilor, suprafata de teren propice dezvoltarii arborelui de cacao se restrange si odata cu ea productia totala.

In prezent, 70% din productia mondiala de cacao isi are obarsia in 5 state: Coasta de Fildes, Ghana, Indonezia, Nigeria si Camerun.

In lipsa unor solutii ieftine, practice si viabile, pretul ciocolatei ar urma sa creasca pana intr-acolo incat aceasta sa se alature trufelor si altor produse de pe mesele bogatilor. "In 20 de ani ciocolata va fi precum caviarul" a declarat John Mason, director si fondator al Ghana-based Nature Conservation Research Council, exprimandu-si personal ingrijorarea vizavi de acest subiect. 

Pretul ciocolatei a crescut oricum, in ultimii ani, ca urmare a cererii mari din partea unor tari cu populatie in crestere, precum China, dar si a conflictelor dintre statele africane unde se cultiva cacao. In unele parti ale lumii, pretul aproape s-a dublat deja din 2006 pana acum.

Deocamdata, nu putem decat sa intuim care ar fi urmarile acestei schimbari asupra lumii care ne inconjoara si sa ne bucuram, cat inca este posibil, de gustul amarui al ciocolatei negre si de beneficiile aduse sanatatii. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci fructe pentru o digestie mai buna

    Bananele sunt o alegere foarte buna pentru a preveni sau trata mai usor problemele digestive: au putine calorii, dau repede senzatia de satietate si potolesc pofta de dulce, ofera corpului potasiu (mai greu de gasit in alte alimente) si pot fi folosite ca gustare, ca ingredient pentru un smoothie, in salate de fructe sau in diverse retete.

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Ciocolata tine la sanatatea ta

    Un studiu efectuat de cercetatorii suedezi in octombrie, anul trecut, a oferit lumii un motiv in plus sa aprecieze ciocolata.

  • Cum putem avea un somn odihnitor?

    Somnul este o componenta esentiala in mentinerea echilibrului fizic si psihic insa tot mai multi oameni il vad astazi ca un "lux", nu ca pe o necesitate.

  • Norvegia spune nu poluarii

    Norvegia are un rol principal activ in negocierile internationale privind un nou regim climatic pentru a se asigura ca in viitor se va ajunge la un consens