Cum putem avea un somn odihnitor?

Somnul este o componenta esentiala in mentinerea echilibrului fizic si psihic insa tot mai multi oameni il vad astazi ca un "lux", nu ca pe o necesitate. Stresul apasator din timpul zilei si insomnia sunt numai doua dintre cauzele care ne fac noptile albe.

Dincolo de incapacitatea noastra de a dormi din pricina unor tulburari de natura biologica, exista artificii pe care daca le vom aplica avem mai multe sanse sa combatem cauza si efectul  nedorit. Nu exista o "reteta" prestabilita care sa ofere aceleasi rezultate in cazul tuturor, fiecare este dator sa stabilieasca ce il multumeste si ce nu.

Asadar, stabiliti o ora la care sa va culcati in fiecare noapte, inclusiv in zilele de weekend, astfel incat cele opt ore obligatorii de somn sa fie satisfacute. Daca doriti sa modificati ora de culcare organismul se va adapta mai usor la modificari treptate, culcandu-va in fiecare zi cu 15 minute mai devreme sau mai tarziu. La fel de important este sa respectati programul trezindu-va la aceeasi ora in fiecare dimineata.

Calitatea somnului este puternic influentata de mediu, de lumina din incapere care poate sa provina de la televizor sau calculator, de temperatura aerului care poate fi prea scazuta sau prea ridicata (temperatura optima este de 18 grade) si mai ales de zgomotul patruns de afara.

Chiar daca invatam sa toleram zgomotul, studiile au aratat ca organismul nostru se resimte si  nu reuseste sa se odihneasca adecvat. Multi oameni obisnuiesc sa se culce cu televizorul deschis, care in loc sa relaxeze mintea o stimuleaza prin sunete si schimbari frecvente ale cadrelor.

Inainte de culcare faceti un dus odihnitor iar la cina nu va incarcati stomacul cu multe alimente si nu beti prea multe lichide pentru a nu fi obligati sa mergeti la baie. De asemenea, evitati stimulii sistemului nervos precum nicotina, cofeina si alcoolul.

Exersati cu perseverenta disciplina mintii lasand toate grijile de-o parte pentru a nu fi sustrasi. Din viata cotidiana cunoastem ca un om istovit adoarme intotdeauna mai repede si mai usor decat unul fara activitate. Daca locul de munca nu cere prea mult efort fizic va trebui sa includeti obligatoriu printre activitati si sportul, de pe urma caruia veti avea mult mai multe beneficii.

Sursa foto

I.C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu nucsoara si lapte de migdale pentru un somn linistit

    Parfumata, nelipsita in multe retete de desert, nucsoara nu ofera doar un gust special, intens, dar are si surprinzatoare efecte relaxante, odihnitoare. Incarcata de antioxidanti, cu minerale si vitamine, nucsoara poate fi folosita intr-o reteta pentru un somn mai bun si mai linistit.

  • Smoothie cu portocala si turmeric pentru un somn odihnitor

    Plin de vitamina C si A, antioxidanti, cu putine calorii, este o bautura cremoasa si dulce, care va ajuta sa aveti un somn mai odihnitor, intareste sistemul imunitar si satisface pofta de ceva dulce. In plus veti putea astfel sa descoperiti beneficiile turmericului si savoarea cartofilor dulci.

  • Smoothie cu iaurt, lapte de migdale si cirese pentru un somn odihnitor

    O bautura cu gust fructat, dulce-acrisor, cu note de vanilie placute si aromate, o solutie naturala pentru un somn odihnitor si relaxat.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.

  • Bautura calda cu musetel si lavanda pentru un somn odihnitor

    Musetelul este un remediu clasic pentru o gama larga de afectiuni, fiind recomandat si pentru a trata insomnia si a asigura un somn mai linistit. Alaturi de lavanda (buna pentru a limita efectele stresului cotidian), putina miere si un lapte vegetal de calitate este o reteta cu gust placut, aromat, dulceag. Se bea o cana inainte de culcare.


Warning: fopen(cache/bf31e2f00aac2a3558fcbedca1706b86) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139