Clopotei in gradini

clopotei chinezesti

Clopotelul chinezesc sau floarea balon

Denumire stiintifica: Platycodon grandiflorus (Campanula glauca)

Familie: Campanulaceae

 

Origine: China, Japonia si Korea (zona de est a Asiei)

 

Aspect si prezentare: Ruda apropiata a clopotelului nostru carpatin, platycodon este o planta perena decorative prin flori, avand diverse utilizari in medicina traditionala si bucataria asiatica.

 

Cu aspect de tufa ierboasa, cu frunze lungi, lanceolate, cu margini dintate si usor ascutite, atrage atentia prin bobocii deosebiti, umflati asemeni unor baloane cu colturi/muchii care la deschidere iau forma unor farfurioare.

 

Conditii de cultivare/ingrijire: planta usor de cultivat, atat in gradina cat si in ghiveci, nu ridica pretentii nici asupra calitatii solului, dar nici asupra pozitionarii.

 

Lumina:  Iubeste spatiile insorite, dar le tolereaza bine si pe cele usor umbrite, cu conditia sa fie amplasate intr-un spatiu foarte bine aerisit.

 

Temperatura, in perioada de inflorire, se situeaza intre 20 si 26 de grade Celsius, iarna suportand chiar 10 grade. Plantele cultivate in gradina, isi pierd pe parcursul iernii partea aeriana, pornind lastari si frunze noi abia la sfarsitul primaverii, cand vremea se incalzeste semnificativ.

 

Udarea  din timpul vegetatiei, incepand cu luna mai si pana la sfarsitul lui octombrie, va fi facuta cu regularitate, avand grija ca pamantul sa se usuce usor intre doua udari. Iarna udarea se face cu moderatie si numai pentru plantele tinute in ghiveci, care nu sunt trecute prin repaus.

 

Substratul nu impune cerinte deosebite, orice pamant de flori sau de gradina bine drenat, fiind foarte potrivit pentru delicata Floare balon.

 

Nu necesita fertilizare, un pamant usor de gradina si o locatie luminoasa asigurand pe deplin o inflorire abundenta.

 

Inmultirea se realizeaza indeosebi prin insamantare in propagatoare, la lumina, sau la locul definitiv in gradina, dar numai dupa trecerea inghetului.

 

O alta metoda de propagare a Platycodonului o constituie despartirea tufei. Aceasta nu este totusi recomandata, intrucat radacina pivotanta a plantei este foarte sensibila si in timpul operatiunii se poate rupe.

 

Perioada de inflorire  se intinde din iunie pana in septembrie.

 

Sfaturi speciale: Ciupiti si indepartati florile ofilite, pentru a favoriza aparitia altor boboci.

La sfarsitul sezonului, protejati plantele din gradina cu paie si frunze uscate, pentru ca radacina sa  reziste la inghet.

 

Alte specii: Platycodon grandiflorus este singura specie cultivata.

 

Varietati ale speciei: Mariesii, cu flori albastre, Fuji Pink si Mother of Pearl cu flori roz, si varietatea Albus cu flori albe.

 

Gradinamea.ro

 

V.S.

Articole asemănătoare

 • Laleaua Dallas, mai multa culoare si un plus de eleganta

  Suntem deja obisnuiti cu laleaua clasica, plina de prospetime si culoare, doar cateva reusind sa faca dintr-un buchet un cadou cu totul special, iar in gradini aduc atunci cand infloresc eleganta, frumusete si mai ales vitalitate.

 • Trandafirii France Libre

  Inedit trandafir teahibrid de un portocaliu cald, intens (cu o nuanta mai deschisa spre mijlocul inflorescentei), acest France Libre este din pacate mai putin intalnit in gradini decat ar merita, fiind o varietate ce adauga un plus de culoare si eleganta oricarui spatiu verde.

 • Trandafirii cataratori Uetersen

  In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

 • Sensation, liliacul cu aspect exotic pe care il vei adora

  O varietate de liliac pe care o veti intalni din pacate prea rar in gradini, Sensation este un soi suprinzator atat datorita culorii - un mov deschis, cald, placut - cat si datorita inflorescentelor cu petale mici, dispuse in forma de stele cu patru colturi si avand marginile marcate de o dunga alba, completand cromatic neasteptat de bine centrul florilor.

 • Camellia Japonica White

  Atrage prin coloritul intens, pur, un alb imaculat pe care il veti intalni rar in gradini.