Compostul, aurul negru al gradinarilor

 

 Compostul este adesea numit "aurul negru", intrucat reprezinta o resursa pretioasa folosita pentru dezvoltarea si sanatatea plantelor.

Compostul este, totodata, un panaceu perfect pentru problemele de gradina, deoarece contine multe bacterii benefice pentru plantele noastre, protejand in acelasi timp solul.

Deseurile din bucatarie pot constitui o hrana buna pentru pamantul din gradina noastra.

Puteti redirectiona o cantitate mare de gunoi in acest scop, amenajandu-va un spatiu sau o cutie in care sa le aruncati.

Unele materiale de compostare din bucatarie includ fructe si legume, coji de oua (acestea sunt necesare pentru calciul din sol), zatul de cafea, pungile de ceai, deseurile provenite de la animalele de companie erbivore - iepurii si porcii de Guineea.

De asemenea, deseurile de gradina care pot fi adaugate la compost includ, in principal, orice material care nu a avut erbicide sau pesticide aplicate la acesta.

Elementele care nu ar trebui sa fie niciodata adaugate la compost sunt: carnea si oasele de peste, grasimile si uleiurile, produsele lactate, deseurile provenite de la animalele de companie (cum sunt cainii si pisicile, pentru ca acestia transporta agenti patogeni daunatori), sosurile.

La orice padure sau lemn, partea de jos este acoperita cu frunze care putrezesc la partea inferioara si aduc astfel beneficii pamantului. Si in cazul compostului, functioneaza cam acelasi mecanism de baza.

Puneti stratul de deseuri din bucatarie cu frunzele uscate in locul special amenajat. Umeziti amestecul cu apa suficienta deoarece materia de compost se comporta ca un burete. Dupa aceea intoarceti amestecul in fiecare saptamana, timp de 3 luni.

In acest mod ii veti oferi gradinii dumneavoastra o sursa de dezvoltare benefica, rezultatul asteptat fiind plante mai sanatoase si rodul mai bogat.

Articole asemănătoare

  • Cocktail de vara cu fructe de padure si grepfruit

    O bautura in care vodca se ascunde in fundal, mascata de gustul acrisor al fructelor de padure, cel putin astringent de grepfrut si iuteala piperului negru.

  • Cinci solutii surprinzatoare pentru plante mai sanatoase

    Mai usor accesibile decat solutiile costisitoare din magazine, sunt usor de trecut cu vederea in ciuda efectului pozitiv pe care il au asupra florilor, fructelor si legumelor din livada sau gradina.

  • Scortisoara si povestea ei

    Cu aroma ei pe care o recunosti imediat, transformand orice reteta cu notele sale exotice, scortisoara nu este una dintre cele mai populare si indragite mirodenii din arta culinara, dar si una dintre cele mai vechi. Mentionata in mai multe randuri in Vechiul si Noul Testament, era folosita in Egiptul Antic (unde era mai valoroasa la un moment dat decat aurul) in ritualurile de imbalsamare, fiind considerata ca avand origine sacra.

  • Smoothie cu ceai negru, fructe de padure si ananas

    Poate ca la prima vedere o combinatie intre gustul puternic de ceai negru si cel dulce-acrisor al fructelor nu pare tocmai inspirata. Dar adaugand notele exotice de banana si ananas veti gusta un smoothie care va incarca imediat cu energie, dar are si o aroma aparte.

  • Cei mai intalniti daunatori la cires

    Gustul dulce si culoarea ispititoare fac din cirese probabil cele mai ravnite fructe de iunie. Servite ca atare sau in prajituri de sezon, acestea sunt intotdeauna un deliciu pentru cei mari si mai ales pentru copii. Inainte de a ajunge in cosurile aflate pe mese, fructele au insa de purat o lupta destul de anevoioasa.