Consumul de cafea pe timpul verii

Indiferent in ce perioada a anului ne-am afla, cafeaua se numara printre cele mai consumate bauturi. Acest fapt dovedeste ca putini sunt cei care se gandesc sa tina cont de riscurile, mai mari sau mai mici, pe care le implica in functie de anotimp.

Cafeaua in general dar mai ales specialitatile din cafea foarte populare vara (Mocha Latte, Coffee Coolata, Coffee Frappuccino, Iced Mocha, etc) sunt consumate frecvent alaturi de tigara, ceea ce anuleaza actiunea benefica a cafelei. Majoritatea studiilor indica faptul ca aceasta asociere este extrem de nociva.

Potrivit medicilor, vara trebuie sa evitam sau sa reducem pe cat posibil consumul de cafea. Explicatia rezida in procesele la care ia parte odata ajunsa in corpul uman. Pe timp de canicula, organismul pierde in mod natural o mare cantitate de apa si saruri. Ca si cum nu ar fi de ajuns ca transpiram, mai pierdem apa si pe cale urinara.

Alcoolul si cafeaua nu sunt recomandate in astfel de momente deoarece accentueaza penuria de apa, iar situatia poate degenera foarte usor catre o stare acuta de deshidratare, insotita de simptome si afectiuni specifice. Alimentatia noastra trebuie sa contina vara multe fructe si legume. Dintre lichide, apa amestecata cu putin suc proaspat de lamaie reprezinta poate cea mai sanatoasa si revigoranta alternativa a cafelei. Alti specialisti propun inlocuirea cu ceai verde, care are un continut mai redus de cofeina si mai multi antioxidanti.

Reducerea cantitatii de cafea trebuie sa se faca treptat, pe parcursul mai multor zile, astfel incat organismul sa accepte mai usor modificarea. Cea mai buna solutie este injumatatirea cantitatii de la o zi la alta. Atunci cand bei cafea sau ceai negru bea si cate o gura de apa dupa fiecare inghititura de cafea. Vei compensa astfel deshidratarea produsa de cofeina, plus ca vei simti gustul cafelei sau al ceaiului mult mai bine.

Sursa foto: inhabitat.com  

I. C.

Articole asemănătoare

 • Ingrijirea tenului pe parcursul verii

  Pe parcursul verii, vremea frumoasa si soarele zambitor sunt principalii factori care ne conving sa petrecem cat mai mult timp in natura. Totusi, nu trebuie neglijate sfaturile medicilor care aduc in atentie riscurile pe care le implica activitatile

 • Efectele secundare ale consumului de cafea

  Ar fi intru totul nedrept sa scoatem in evidenta doar beneficiile consumului de cafea dupa cum ar fi nedrept sa punem accentul doar pe efectele secundare ale acesteia.

 • Excesul de cafea si impactul asupra sanatatii

  Persoanele anemice, cu probleme de greutate scazuta sau cu probleme de asimilare a anumitor minerale, precum fier, magneziu, calciu, ar trebui sa consume cafea cu moderatie.

 • Un cactus ondulat pentru colectia de cactusi

  Iubeste lumina intensa si adora in fiecare dimineata cel putin 4 - 5 ore de soare. Pe timpul iernii nu-l feriti de lumina, asezati-l chiar langa o fereastra cu soare, caci are mare nevoie de acesta.

 • Doua mari greseli in ingrijirea plantelor pe timpul verii

  Udarile abundente si foarte dese pot produce efecte din cele mai nedorite, in principal putrezirea radacinilor. O greseala des intalnita este utilizarea necorespunzatoare a ingrasamintelor.