Efectele secundare ale consumului de cafea

Ar fi intru totul nedrept sa scoatem in evidenta doar beneficiile consumului de cafea dupa cum ar fi nedrept sa punem accentul doar pe efectele secundare ale acesteia. Cafeaua se se numara in prezent printre cele mai populare bauturi energizante din intreaga lume, fiind utilizata de circa 80% dintre adulti. In afara de gustul placut si mirosul puternic imbietor, cafeaua se remarca si este consumata pentru ca actioneaza ca un stimulent puternic asupra organismului si intelectului.  

Oricat de incantati am fi insa de calitatile ei nu trebuie sa uitam ca substanta responsabila pentru toate acestea, cofeina, poate fi si cauza unor neplaceri, mai ales cand este consumata in exces. Dar nu numai abuzul este daunator ci si intreruperea brusca a administrarii pentru ca dupa cum stiti, cofeina creeaza un oarecare grad de dependenta iar atunci cand nu mai este consumata corpul resimte o stare de disconfort.

In aceasta situatie se impune un consum moderat de cafea care poate fi tradus prin  1-2 cesti pe zi  (ce furnizeaza 100-200 mg cofeina) in cazul unei persoane adulte. Printre efectele secundare ale consumului de cafea se numara insomnia, durerile de cap, greata si tensiunea crescuta la nivelul muschilor. Persoanelor slabe sau cu deficiente de asimilare a substantelor minerale nu le este recomandat consumul de cafea intrucat aceasta ingreuneaza absorbtia in organism. Excesul de cofeina poate afecta sistemul digestiv prin  cauzarea arsurilor la nivelul stomacului si prin ulcer.

Intrucat unul dintre efectele bine cunoscute ale cofeinei este cresterea tensiunii, cafeaua pe care o bem dimineata de dimineata ne poate pune la grea incercare oganismul mai ales daca suferim de hipertensiune arteriala. Medicii spun ca in astfel de situatii un aport de peste 5 cesti pe zi creste considerabil riscul producerii infarctului miocardic. In plus, unii bolnavi cu sensibilitati ale inimii au acuzat batai neregulate ale miocardului dupa ce au consumat abuziv cafea.

Unele studii au atras atentia asupra consumului de cafea in timpul sarcinii. In opinia cercetatorilor cafeaua consumata in cantitati mari poate afecta evolutia sarcinii pana la pierderea acesteia.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Kopi Joss, cafea si carbune

    O cana buna de cafea fierbinte si tare, cu sau fara zahar (dupa gust), in care pui o bucata mica de carbune incandescent.

  • Lichior cu aroma de cafea preparat in casa

    Va este pofta de o bautura aromata special? Atunci lichiorul de cafea ar putea fi ceea ce cautati, insa nu va grabiti sa-l cumparati din primul magazine, intrucat

  • Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

    Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice.

  • Spuma de cafea

    Un desert simplu si rapid cu care va puteti servi prietenii la terasa din gradina este spuma de cafea. Ingredientele pe care le cuprinde aceasta reteta le gasiti in cele ce urmeaza:

  • Inghetata de cafea cu biscuiti

    Un desert care va va racori de indata ce l-ati gustat este inghetata de cafea cu biscuiti. Asadar, va invitam sa realizati o inghetata delicioasa si aromata, dar cu ingrediente putine.