Un cactus ondulat pentru colectia de cactusi

cactusi 

 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Cleistocactus winteri cristata

Denumiri sinonime: Hildewinteria (sau Winteria) aureispinus, Cleistocactus aureispinus cristata, Borzicatus aureispinus, Loxantyhocereus aureispinus cristata

Familie: Cactaceae

Origine: Peru, Argentina, Bolivia, Paraguay si Uruguay

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, de 20-25 cm inaltime, cultivata de regula in grupuri de rocarie sau ca exemplar individual de decor, Clesitocactus winteri, atrage si incanta prin forma deosebita pe care o capata in decursul timpului si prin culoarea de ansamblu oferita de spinii densi,ce dau senzatia unui puf bej-auriu.

Este cu predilectie o planta destinata celor indragostiti de teposi dar preferata si de cei care nu au prea mult timp liber, tocmai datorita rezistentei sale la conditii vitrege de mediu.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Nu am putea spune ca se deosebeste prea mult in ingrijire fata de majoritatea cactusilor. Iubeste lumina intensa si adora in fiecare dimineata cel putin 4 - 5 ore de soare. Pe timpul iernii nu-l feriti de lumina, asezati-l chiar langa o fereastra cu soare, caci are mare nevoie de acesta.

 

 

Caldura este si ea unul din prietenii favoriti ai acestui cactus, vara simtindu-se foarte bine chiar si la 30 grade Celsius. Iarna insa trebuie sa-i asigurati un mediu ceva mai racoros, cu o temperatura relativ constanta de 6-10 grade Celsius.

Pentru un repaus reusit si udarea sa trebuie mult redusa, astfel ca incepand cu noiembrie si pana la sfarsitul lunii ianuarie nu ii veti da nici-un pic de apa. Incepand din februarie, il veti uda putin cate putin, la inceput la interval de 12-14 zile si mai apoi, in timpul verii chiar in fiecare saptamana.

Aerul uscat din apartamentele noastre, caracteristic pentru aceasta zona climaterica, aproape tot timpul anului, nu il supara deloc pe frumosul Cleistocactus winteri. Daca vara, in situatiile deosebite, cand arsita devine de nesuportat, am putea sa acordam un pic de umiditate prin pulverizare, iarna acest lucru este total interzis, planta netolerand excesul de apa, nici la nivelul solului si nicidecum in atmosfera.

 

 

Substratul ideal de cultura est mranita pentru cactusi, dar aveti grija sa asezati pe fundul ghiveciului un strat de pietris pentru drenaj.

 

Primavara, dupa cca 30-40 de zile de la reluarea udarii, puteti incepe administrarea de ingrasaminte pentru cactusi, numai cu respectarea dozajului specific si a intervalului de pauza de 3-4 saptamani intre aplicari.

 

Inflorirea se produce vara, flori de culoare roz, rosu sau portocaliu, in forma de palnie, aparand de regula in timpul zilei, pe plantele tinere, sub 4-5 ani.

 

Se inmulteste prin seminte semanate primavara, in conditii de minisera, la temperatura constanta de 20-22 grade Celsius, sau prin butasirea varfurilor de tulpini, pe tot parcursul verii. Dupa sectionarea butasului, se lasa sa se usuce, cateva ore, suprafata taiata. Dupa aceea se planteaza pe substrat specific pentru cactusi.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Tineti ghiveciul intr-un spatiu cu lumina intensa, chiar soare direct si cu o aerisire foarte buna. Spatiile inchise sau supraincalzite pot predispune la atacul paduchilor. Nu udati abundent caci excesul de apa produce putrezirea radacinilor. O atmosfera prea umeda in perioada iernii provoaca putregai.

 

Alte specii si varietati: C.strausii, C.brookei, C.jujuyensis, C.baumannii, C.ressinianus, C.candellila, C.crassiserpens, C.grossei, C.micropetalus, C.semaipatanus, C.tarijensis.

 

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel

    Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.

  • Strugurii Venus

    Varietate de struguri de masa de origine americana cu boabe de marime medie, rotunde, carnoase, fara samburi, gust dulce si note intense de muscat, Venus este de departe unul dintre cele mai bune soiuri pentru desert sau gustare, dar si pentru a fi transformat intr-un suc natural pentru perioada de vara.

  • Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie

    Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.

  • Briose cu crema de lamaie si mac pentru sarbatoarea de Halloween

    La fiecare sarbatoare, se obisnuieste ca meniul sa fie unul specific zilei respective. Asadar, pentru sarbatoarea de Halloween va propunem un desert minunat: briose cu crema de lamaie si mac.

  • Un par stralucitor cu ceai de musetel si lamaie

    A avea un par stralucitor oricand a devenit pur si simplu o necesitate. Pentru a avea un par stralucitor pe tot parcursul zilei, puteti incerca un remediu natural cu ceai de musetel.


Warning: fopen(cache/b363c92523faa87d2cb09bca83ae6a7b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139