Crinul alb, alaturi de simbolurile pascale


Alaturi de cruce, de ouale rosii iar mai nou de iepuras, crinul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri Pascale, atat la credinciosii catolici cat si la cei ortodocsi.

Floarea a avut o importanta culturala si literara in mare parte a lumii, incepand din perioada antichitatii.

In mitologia greco-romana crinul era sacru pentru Hera, deoarece se spune ca a fost stropit cu laptele ei. Pana in zilele noastre oamenii asociaza floarea cu puritatea, perfectiunea si mila. O traditie crestina relateaza cum a rasarit primul crin pe Pamant, anume, din lacrimile Evei cand a parasit suspinand Gradina Edenului.

In iconografia crestina, arhanghelul Gavriil este pictat tinand un crin in mana in scena Bunei Vestiri, care simbolizeaza fecioria mamei lui Iisus. Cele trei petale infatiseaza trinitatea si virtutile dreptatii, sperantei si caritatii. Acestea ar avea impreuna forma “trambitei lui Dumnezeu”, si conform traditiei ar invoca a doua venire a Mantuitorului.

Crinii nu completeaza numai in occident atmosfera sarbatorilor pascale impodobind casele oamenilor si bisericile. In tarile ortodoxe florile de crin impodobesc mormantul Domnului in Vinerea Mare, cand exista obiceiul trecerii pe sub masa incarcata de flori.  

Intrucat este o floare regala o poti folosi la realizarea unui buchet frumos care sa fie asezat pe masa festiva de Pasti. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Vin fiert cu portocala si mirodenii

  O reteta devenita clasica, dar in aceasta varianta veti folosi atat vin rosu, cat si alb, alaturi de portocala, scortisoara sau cuisoare.

 • Sangria cu vin alb si cidru de mere

  In locul unei carafe cu sangria clasica, in care se intalnesc fructele dulci si vinul rosu, de ce sa nu incercati o alternativa cu vin alb sec, foarte rece, si cidru de mere alaturi de vodca si lichior?

 • Trandafirii Mandarin, delicati si plin de culoare

  Varietate de trandafir de mici dimensiuni, cu numerosi boboci rotunzi de un portocaliu intens, viu alaturi de pete rosiatice, Mandarin este o optiune foarte buna pentru cei care vor un soi pitic, usor de ingrijit si cu parfum placut, seducator.

 • Salata de rosii cu ton si oua

  O combinatie de vara recomandata celor care vor sa se bucure de gustul de ton alaturi de cel al tomatelor.

 • Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir

  Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.