Crinul alb, alaturi de simbolurile pascale


Alaturi de cruce, de ouale rosii iar mai nou de iepuras, crinul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri Pascale, atat la credinciosii catolici cat si la cei ortodocsi.

Floarea a avut o importanta culturala si literara in mare parte a lumii, incepand din perioada antichitatii.

In mitologia greco-romana crinul era sacru pentru Hera, deoarece se spune ca a fost stropit cu laptele ei. Pana in zilele noastre oamenii asociaza floarea cu puritatea, perfectiunea si mila. O traditie crestina relateaza cum a rasarit primul crin pe Pamant, anume, din lacrimile Evei cand a parasit suspinand Gradina Edenului.

In iconografia crestina, arhanghelul Gavriil este pictat tinand un crin in mana in scena Bunei Vestiri, care simbolizeaza fecioria mamei lui Iisus. Cele trei petale infatiseaza trinitatea si virtutile dreptatii, sperantei si caritatii. Acestea ar avea impreuna forma “trambitei lui Dumnezeu”, si conform traditiei ar invoca a doua venire a Mantuitorului.

Crinii nu completeaza numai in occident atmosfera sarbatorilor pascale impodobind casele oamenilor si bisericile. In tarile ortodoxe florile de crin impodobesc mormantul Domnului in Vinerea Mare, cand exista obiceiul trecerii pe sub masa incarcata de flori.  

Intrucat este o floare regala o poti folosi la realizarea unui buchet frumos care sa fie asezat pe masa festiva de Pasti. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ceai fierbinte cu mirodenii, cidru si miere

    O bautura fierbinte, plina de savoare si arome exotice, dulce si parfumata, excelenta intr-o seara tot mai rece de toamna petrecuta alaturi de cei dragi. Alegeti un ceai negru sau verde de calitate, infuzat dupa gust, si un cidru proaspat, racoritor, vesel. Puteti adauga si putin rom pentru a transforma ceaiul intr-un cocktail delicios.

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.

  • Sangria cu vin alb, cidru de mere si rom

    O bautura cu gust racoritor si proaspat de vin si cidru dulce-acrisor de mere, cu note de rom si mirodenii, perfecta pentru o seara alaturi de cei mai buni prieteni.


Warning: fopen(cache/1f1f8e5af84060bdbf5bd006464bbd88) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139